+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Süt Pompası Seçimi

Süt Pompası Seçimi

Süt Pompası Seçimi

Emzirme sürecinde bazı durumlarda sütünüzü sağmanız gerekebilir. Genellikle süt pompası kullanmanız gerektiği durumlar şunlardır;

İşte bu süreçte hangi pompayı seçmeniz gerektiği konusunda zorlanabilirsiniz. Pek çok çeşit ve marka açısından aklınız karışır. Pompa seçerken kendi koşullarınıza ve pompayı kullanma ihtiyacınıza göre bir tercih yapmanız gerektiğini unutmayın. Öncelikle ne kadar süre ve ne amaçla pompa kullanacağınızı düşünün ve sonrasında da ona göre seçimizi yapın. Süt pompası almadan önce bazı soruları yanıtlamanız en iyi seçimi yapmanıza yardımcı olur.

  1. Süt pompasını ne sıklıkta kullanacaksınız, aralıklı mı yoksa düzenli mi sağım yapacaksınız,
  2. Bebeğinizden ayrı kalma süreniz ne kadar olacak,
  3. Bebeğiniz kaç aylıkken işe başlayacaksınız,
  4. Süt sağmak için ne kadar zamanınız olacak, kısıtlı zamanınız olacaksa çift meme sağımı tercih edilmelidir,
  5. Pompayı kullanacağınız yerler neresi olacak (işyeri veya ev mi?),
  6. Pompa için elektrik mi, batarya mı gerekli olacak,
  7. Pompa temizlik işlemlerini nasıl yapacaksınız,
  8. Pompa fiyatının bütçenize uygunluğu.

Süt Pompası Çeşitleri

  1. Elle Sağım Yapan Pompalar,
  2. Bataryalı (pilli) Pompalar,
  3. Elektrikli Mini ve Hastane Tipi Pompalar.

Elle Sağım Yapan Pompa Kullanımı

Eğer bebeği sık sık emzirme fırsatınız olacak ve nadiren süt pompası kullanmanız gerekecekse tercih edebilir. Ufak hafif ve kolay taşınır bir pompadır. Fiyatı biraz daha hesaplıdır. Fakat elle sağım yapan pompalarda bir süre sonra eliniz yorulabilir ve her seferinde aynı ritim ve negatif basıncı uygulamanız mümkün olmayabilir. Eğer memeniz çok fazla süt ile dolu ve gerginse memenizi yumuşatmanız için de yeterli olmayabilir. Kısaca ucuz, ufak, kolay taşınır olması nedeniyle ve çok sık pompa kullanımı gerekmeyecek ise tercih edebilirsiniz.

Elektrikli Süt Pompaları Kullanımında Dikkat Edecekleriniz

Çok çeşitli süt pompaları olması nedeniyle ihtiyacınıza göre pompa tipini belirleyip ona göre satın almanız en uygun olanıdır. Elektrikli süt pompası alırken bazı özelliklere dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

1-İkili veya Tekli Sağım Özelliği: Tekli sağım yapan pompalar tek memeden sağım yapar her bir meme için ortalama 20 dakika sağım yapmanız gerekli olabilir. İkili sağım yapan pompaların avantajı özellikle iki memeyi aynı anda sağarak zaman kazanmanızı sağlar. Yani çok kısa sürede her iki memeyi sağarak zamanı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur.

2-Hastane Tipi veya Mini Elektrikli: Hastane tipi pompaların emiş gücü daha fazladır. Eğer prematür bir bebeğiniz var ve bebeğinizden uzun süre ayrı kalacaksanız, sütünüz çok az ve sütünüzü artırmak için memenizi çok iyi bir şekilde boşaltmanız gerekiyorsa ya da bir şekilde bebeğiniz memenizi tutamadı ise sütün devamlılığını sağlamak için hastane tipi pompaları tercih edebilirsiniz. Ama hastane tipi pompaların fiyatı biraz daha yüksektir. Bu nedenle duruma göre belki kısa süreli kiralamak daha mantıklı olabilir.

3-Aşamalı Sağım Özelliği: Bu özellikte sağma işlemi sırasında pompa ilk başta meme ucuna uyarı vererek hormonları uyarır ve daha sonra yoğun vakum yaparak memenin daha iyi boşalmasını sağlar. Bu şekilde daha fizyolojik süt sağımı yapmış olur. Bu özelliği olan pompaları tercih etmeniz daha iyi olur.

4-Memeye Uygun Aparat Kısmı: Pompa alırken sağma aparatı kenarlarının memeniz ile uyumlu olmasına dikkat edin. Bazı pompaların tek boyutta meme ucu aparatı olabilir. Bu nedenle memenize uygun aparatı olup olmadığını kontrol edin. Eğer kenarlar iyi oturmazsa o zaman sağma işlemi yetersiz olur.

5-Pompanın Temizliği: Temizliği kolay yapılan pompaların kullanımı daha iyidir. Özellikle anne sütüyle ve göğüsle temas eden parçalar iyice sabunla yıkanıp temizlenmesi ve sıcak su ile durulanması gerekir. Ayrıca bazen biberon sterilizasyon cihazları da kullanılabilir. Ama mutlaka kullanım klavuzundaki bilgiler kontrol edilmelidir. Yine bu malzemelerin özellikle plastik maddelerde bulanan kanserojen bisfenol (BPA) içermediğinden emin olun.

6-Pompa Aksesuarları: Alacağınız pompanın aksesuar ve yedek parçaları açısından kullanım kolaylığı olanını tercih edin. Pompayı taşıyacağınız çantası, sağma poşeti ve kapları, soğutucu taşıma kapları vb ihtiyacınız olan malzemeler bazen pompa ile birlikte satılır. Bazen de extra olarak satılabilir.

7- Çalışma Sesi: Bazı pompalar sağım işlemi sırasında çok gürültü çıkabilir. Bu pompalar bebeği rahatsız edebilir. Ayrıca işyerinde veya ev dışında herhangi bir yerde sağım yaparken aşırı gürültü yapabilir. Bu nedenle sessiz olanların tercih edilmesi daha uygun olur.

8-Taşınabilir Olması: Eğer çok sık seyahat edecekseniz veya pompayı işe götürüp getirecekseniz taşınması kolay bir pompa tercih etmeniz en iyisidir. Ama sürekli belli bir yerde süt sağımı yapacaksanız bunun çok önemi olmayabilir.

9-Pompanızın Batarya Gücü: Elektrikli bir pompa kullanacaksanız gerekli durumlarda pille çalışması veya elektrik prizi dışında diğer yerlerden bilgisayar, powerbank veya USB girişine uygun olması önemli olabilir. Bunun dışında bazı elektrikli pompalar acil durumlarda elle çalışan pompa şekline de dönebilir.

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111