Parmak İle Emzirme Destek Sistemi
Parmak ile besleme, bebeğinizin sizin parmağınızı emerken bir beslenme tüpü veya enjektör yardımıyla sağılmış anne sütü veya mama almasıdır.
Sıklıkla emzirmenin dönemlerinde, emzirme problemi olan bebeklerin geçici süre emmeyi öğrenene kadar beslenmesine destek olmayı sağlayan bir yöntemdir.
Emzirme probleminin olduğu dönemde parmak ile beslenme, biberon veya bardak ile beslenmeye göre daha fazla emzirmeyi korumaya yönelik daha avantajlı bir yöntemdir. Çünkü, parmak ile besleme, emzirmeye benzer bir emme tekniği kullanır. Yani, emme sırasında aynı kaslar kullanılır ve bebek, çekeceği süt miktarını kontrol edebilir.
Cilt-cilt teması (parmak ve dil arasında) sağlar. Parmağın ucu, emzirme sırasında ağız içinde memenin ulaştığı derinliğe kadar ulaşabilir. Parmak ile beslenme, meme ucu karışıklığını ve biberona alışmayı da önler.
Parmak İle Beslenmenin Avantajları
- Bebeğinizi beslemenizi sağlar. Özellikle memeyi tutmayan, biberon almayan ya da anneden ayrı kalmak durumunda kalan bebeklerin beslenmesini sağlar.
- Emmeyi yapamayan bebeklerin emzirmeyi öğrenmesine yardımcı olur. Özellikle ilk günler, bebeğiniz memenizi tutamıyor ve çok uykuluysa, o zaman anne memesini tutmayı öğrenene kadar beslenme için kullanılır. Parmak ile emme tekniği, normal emzirme sırasında kullanılan tekniğe benzemektedir.
- Bebeğin emzirme becerisini geliştirir. Parmak ile beslenme, özellikle anne memesinden emzirme tekniğine benzediği için, ilk haftalar emme sorunu olan bebekler için önerilir.
- Anne meme uçları çok acıyorsa ve yara varsa, düzelene kadar parmak ile beslenme fayda sağlar.
Parmak İle Beslenmenin Dezavantajları
- Tüm bebekler için uygun olmayabilir. Özellikle küçük bebekler, parmak ile besleme sırasında yeterli süt çekemeyebilir.
- Tüplerin temizliği önemlidir. Hijyen koşulları zorluk yaratabilir.
- Tüplerden sütün akışı bazen hızlı, bazen ise yavaş olabilir.
- Ağız içinde kullanılan tüp bazen zedelenmeye neden olabilir. Bazen parmak ucundan ileriye giderek öğürmelere neden olabilir.
- Uzun süreli kullanımda sıkıntı olabilir. Çünkü küçük bebeklerde parmak ile besleme emzirmeyi negatif etkileyebilir. Gerçekten uzun süreli kullanım konusunda netlik yoktur.
Parmakla Beslemeyi Nasıl Yapmalısınız?
- Tırnaklarınızı kesin ve ellerinizi iyice yıkayın.
- Bebeğinizin başını sabit tutun.
- İnce bir beslenme tüpü kullanın (5F-6F).
- Beslenme tüpünü parmağınız boyunca yerleştirin, ancak ucu parmak ucunu geçmesin. Gerekirse parmağınıza bantlayın.
- Parmağınızı bebeğin dudaklarına değdirerek ağzını açmasını sağlayın. Bebeğinizin ağzını yeterli büyüklükte açtığında, parmağınızı ağız içine sokun. Eğer uykulu ve ağzını açmıyorsa, o zaman hafifçe alt çeneye nazikçe bastırarak ağzını aralayın ve parmağınızı yavaşça içeri itin.
- Parmağınızı ağız içine, bebeğin sert damağı boyunca, parmağınızın yumuşak kısmı yukarı gelecek şekilde ilerletin. Parmağınızı ileriye doğru götürürken öğürme refleksinin olmamasına dikkat edin.
- Bebeğinizin dudaklarının dışarı doğru kıvrık olmasına dikkat edin.
- Bebeğiniz süt çekebiliyorsa, teknik doğru demektir. Eğer bebek yeterli süt çekmiyorsa, biberonu bebeğin başının üstüne kaldırıp akışı kolaylaştırabilirsiniz.
Beslenme Tüplerinin Temizlenmesi
- Beslenme sonrasında tüpleri hemen temizleyin. Bir süre beklerseniz, süt artıkları tüp içinde kuruyabilir.
- Tüpü ılık sabunlu su ile bir kabın içinde yıkayın. İyice durulayın. Tüpün içinden 10 ml şırınga ile bol miktarda su geçirerek içinin sabunlu kalmamasına dikkat edin. Sonrasında tüpün içinden enjektörle hava geçirerek içinin kurumasını sağlayın.
- Beslenme tüplerini kaynatmayın.
- Yıkama sonrası bir havlu üzerine koyarak kurumasını sağlayın. Sonra kapalı bir poşet içinde saklayın.
- Hasar almış bir beslenme tüpü veya şırınga kullanmayın.
- Tüplerin kaç günde bir değiştirilmesi konusunda doktorunuza danışın.
Şırınga ile Parmakla Beslenmesi
Bebeğiniz parmağınızı emerken, yandan şırınga ile sağılmış süt veya mama vermek şeklinde de bebeğinizi besleyebilirsiniz. Bu şekilde beslenmede bazen bebeği tutmak ve aynı anda şırınganın itilmesi zorluk yaratabilir ve şırıngayı doldurmak için ara vermek bebeği sinirlendirebilir. Ayrıca süt akışını da mutlaka bebeğin yutma hızına göre ayarlamak önemlidir.