+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavisi

Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavisi

Doğumsal Kalça Çıkığı

Doğumsal kalça çıkıklığı femur kemik başının kalça kemiği içerisinde olmaması olarak tanımlanır. Fakat kalça çıkıklığı her zaman doğumsal olmadığı daha sonra da gelişebildiği için artık günümüzde doğumsal kaça çıkıklığı yerine kalçanın gelişimsel bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Kalça çıkıklığı 1000 canlı doğumda 5-15 arasında görülmektedir. Kız çocuklarda biraz daha fazladır. Kalça çıkılığının tek bir nedeni yoktur bazı faktörler oluşumunda rol oynar.

Kalça çıkılığı için risk faktörleri sunlardır;

Kalça çıkıklığı muayenesi bebeklerin takiplerinde her muayenede doktor tarafından kontrol edilmedir. Muayenelerde kalça ekleminin dışa ve içeri girip çıkması (Ortalani ve Barlow  muayeneleri ) kontrol edilmeli, abduksiyon kısıtlılığı, pli asimetrisi olup olmadığına mutlaka bakılması gerekir.

Risk faktörü taşıyan ve muayende kalça çıkıklığı bulgusu olan bebekler mutlaka utrasonografi yapılarak tetkik edilmeli ve ortopedi doktoru tarafından kontrolü yapılmalıdır. Aslında kalça çıkıklığının risk faktörleri olsun veya olmasın 4-6 hafta arasında taranması en uygun olanıdır. Tanıda ilk 6 ayda ultraonografi iyi bir tanı yöntemidir. Çünkü bebekler ilk doğduklarında kalça kemiği henüz kırkırdak yapıda olduğu için direk grafilerden çok ultrasonografi daha iyi değerlendirme sağlar. 6 aydan büyük bebeklerde ise direk grafi ile çekilen kalça grafisi tanıda değerlidir.

Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Olur?

Doğumsal kalça çıkığı tedavisinde esas olan erken tanı konmasıdır. Tanı konan olgular mutlaka ortopedi uzmanlarına yönlendirilmelidir. İlk 3 ayda tedavide kalçanın abduksiyon ve fleksiyonunu sağlayan palvik bandajı kullanılır. Daha geç tanı alan vakalarda ise daha çok hastanede ve ameliyat yapılarak tedavi yapılmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111