+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Çocuklarda Bronşiolit

Çocuklarda Bronşiolit

Çocuklarda Bronşiolit Nedir?

Bronşiolit virüslerin neden olduğu akciğerdeki küçük hava yollarının daralması sonucu oluşan bir enfeksiyondur. Küçük hava yollarının daralması nefes almayı zorlaştırır. Bebek ve küçük çocuklarda solunum yollarının dar olması nedeniyle daha sık görülür. Bronşiolit bronşitten farklı bir durumdur. Bronşit büyük hava yolları enfeksiyonu nedeniyle oluşan bir hastalıktır.

Çocuklarda Bronşiolit hastalığına neden olan virüsler RSV, influneza, parainfluenza, rhinovirüs, korona virüslerdir. Ama iki yaş altı çocuklarda bronşiolitin %70-90 nedeni RSV virüsüdür. RSV virüsü erişkin ve büyük çocuklarda hafif bir soğuk algınlığı yaparken küçük bebeklerde sıklıkla bronşiolite neden olur. Hastalık daha çok kış aylarında ekim ve mart ayları arasında görülür. Bazı risk faktörleri hastalığın daha kolay görülmesine neden olur.  Erken doğan bebekler, kronik akciğer hastalığı olanlar, doğumsal kalp hastalığı olanlar, 6 ayın altındaki bebekler, anne sütü almayan bebekler, bağışıklığı zayıf kişiler, kalabalık aile ortamında olan veya kreşe giden bebekler, pasif sigara dumanına maruz kalan bebekler hastalık için risklidir. Bulaşma genellikle damlacık yoluyla olur. Ama hasta olan kişilerin sekresyonu ile kirlenmiş yüzeylerden de hastalık geçer. Daha çok bebeğin yakın çevresi anne, baba, bakıcı ve kardeşlerden hastalık bulaşır.

Bronşiolitin ilk belirtileri genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Hafif ateş (38 C ),burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve öksürük olur. Daha sonra birkaç gün içinde sık nefes alma,  hırıltılı nefes alma,  öksürük de artma gibi bulgular tabloya eklenir. Özellikle küçük hava yollarının darlığı nedeniyle nefes verme sırasında zorlanma saptanır. Eğer hastalığın bulgularında ağırlaşma olursa nefes alma sırasında burun kanadının solunuma katılması, göğüs kafesinin içeri çökmesi, dışarıdan duyulabilen hırıltı, morarma gibi bulgular ortaya çıkar. Solunum sıkıntısı nedeniyle genellikle beslenme bozulur. Yeterli beslenmeyen bebeklerde daha sonra sıvı kaybı gelişebilir.

Çocuklarda Bronşiolit tanısı için özel bir test yapmak gerekli değildir. Çocuk doktorunuz bebeğinizi muayene ederek ve özellikle akciğer seslerinin muayenesi ile tanıyı kolaylıkla koyabilir. Hastalık ilk günlerde hafif soğuk algınlığı bulguları şeklinde takip edilir. Daha sonra bronşiolit bulguları ortaya çıkar. Ama klinik durumu ağırlaşır ise o zaman kan testleri, akciğer grafisi, RSV antijen testi, kanda oksijen ölçümü gibi gerekli testlerin yapılaması uygun olur.

Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi

Hafif bronşiolit olan bebek ve çocuklar evde Bronşiolit Tedavisi uygulanabilir. Ama özellikle solunum sıkıntısı bulgularının yakından takip edilmesi gerekir. Orta ve ağır bronşiolit olan olgular hastanede yatarak tedavi edilmesi daha uygundur.

Bronşiolit tedavisinde yeterli oksijen desteği, sıvı alımının sağlaması, beslenmenin desteklenmesi ve gerekli olduğu durumlarda ilaç tedavisi yeterli olur. İlaç tedavisi olarak eğer doktorunuz uygun görürse ağızdan veya solunum yolu ile ilaç verilebilir. Normalde antibiyotik bronşiolit tedavisi için gerekli değildir. Ama yine doktorunuz bronşiolit ile birlikte zatürre olduğunu düşünüyorsa o zaman antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Bronşiolit Olan Çocuğunuz İçin Evde Neler Yapabilirisiniz

Bronşiolit Olan Bebeğinizin Ne zaman Hastaneye Yatışı Gerekir?

Bebeğinizin Bronşiolit Olmasını Nasıl Önleyebilirsiniz? 

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111