+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Çocuklar Neden Sebze Sevmez

Çocuklar Neden Sebze Sevmez

Sağlıklı beslenmenin esası bütün yiyeceklerden dengeli bir şekilde yemektir.

Dolayısıyla sebzelerin de mutlaka beslenmeye dahil edilmesi gerekir. Çünkü sebzeler çocuğunuz için vitamin, enerji, lif ve sıvı kaynağıdır. Ayrıca sebze yemek onları ileride kalp hastalıkları, kanser, felç gibi kronik hastalıklardan korur. Ama maalesef çocukların pek çoğu sebze yemez hatta sebzeden nefret eder.

Normalde çocukluk çağında günlük beslenme içerisinde sebzenin porsiyonunu yaklaşık bir günde en az 2-3 porsiyon olması gerekirken pek çok çocuk bu kadar sebze tüketmez. Peki çocuklar neden sebze sevmez ve ne yapmak gerekir.

Çocuklar Neden Sebze Sevmez?

▶ İnsanoğlu evrimleşme aşamasında zehirli bitkilerle karşılaştığı için tatlı olan yiyeceklere daha fazla güvenmiş hayatta kalma içgüdüsü ile daha çok tatlı yiyecekler tercih etmiştir. Bu yüzden doğal olarak daha tatsız olan sebzeleri tercih etmezler.

▶ Normalde dil üstündeki tat tomurcukları doğal olarak tatlı ve tuzlu tatları tercih eder. Çocukların dil üstündeki tat tomurcukları ve koku almaları bizlere göre daha hassastır. Bu nedenle genellikle daha acı ve ekşi olan sebzeleri tüketmek istemezler.

▶ Çocuklar çok hareketli oldukları için fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Maalesef anlık enerji ihtiyaçlarını düşük kalorili sebzelerle sağlayamazlar. Bu nedenle de düşük kalori içeren sebzeleri yemek istemezler.

▶Anne babalar özellikle ek gıda döneminde genellikle farkında olmadan çocuklarına sebze yemeleri konusunda ısrarcı olma ve onu kandırarak yedirme gibi davranışlarda bulunurlar. Ayrıca sürekli sebze yemeleri konusunda ısrarcı konuşmalar yaparlar. Bu da pek çok çocuğun sebze yemeklerini yeme konusunda olumsuz duygu ve deneyimlere sahip olmasına neden olur. Bu nedenle sebze yemek konusunda hevesli olmazlar. Ama maalesef çocuklar abur cubur, dondurma, tatlı şeker gibi yiyecekleri daha çok partiler, tatiller ve ödüller gibi olumlu anılarla ilişkilendirirler. Bu nedenle sebzeden çok bu tür gıdalara daha düşkün olurlar.

▶ Özellikle bazı sebzeler lahana, brokoli, brüksel lahanası gibi içerisinde bulunan maddeler ağız içinde tükürük ile etkileşim sonucunda ağız içinde kötü tat ve koku hissedilmesine neden olabilir. Bu kimyasal etkileşim çocukların sebzeleri sevmesini engelleyebilir.

Çocuklara Sebze Yedirmenin Yolları Nelerdir?

Genel olarak çocukların pek çoğuna sebze yedirmek maalesef oldukça zordur. Ama sebze yedirmek için yardımcı olabilecek bazı fikirleri şöyle sıralayabiliriz.

1- Çocuğunuza Örnek Olun: Öncelikle evinizde mutlaka sebze pişirin. Evde sebze pişme kokusunu çocuğunuzun hissetmesi sağlayın. Birlikte sebze yemeğini hazırlayın. Birlikte sofraya oturun sebzeleri çocuğunuz ile birlikte yiyin. Çocuklar için en iyi örnek sizin sebze yemenizdir. Her yemeğinizde sebzelere yer vermeniz çocuklarınıza sağlıklı beslenmeyi öğretmek için iyi bir zamandır. Çocuğunuz sizin tabağınıza sebze koyduğunda görünce sizi taklit edecektir. Ayrıca daha büyük çocuklar arkadaşlarından etkilenir. Arkadaşları ile birlikte yemek yemesi sebzeleri denemek için fırsat yaratabilir.

2- Denemeye Devam Edin: Çocuklar sebzeleri ilk denediğinizde çok hoşlanmayabilir. Ama siz denemeye devam edin. Özellikle sevdiği gıdalarla yan yana vermeye çalışın. Unutmayın pek çok gıda için sebzelerde dahil çocukların alışabilmesi için değişik şekillerde en az 10 kez aralıklı olarak denemek gerekir.

3- Onu Sebze Yediğinde Övün: Çocuğunuz sebze yediğinde övgüde bulunun. Ama bunu abartmadan yapın. Ayrıca yemediği için cezalandırma yapmayın. Sebze yersen tatlı yiyebilirsin gibi rüşvet şeklinde bir söylemde bulunmayın. Bu çocukların sağlıklı yiyeceklerden daha çok abur cubur yiyeceklere ilgi duymasına neden olur.

4- Sebze Yemeklerini Birlikte Yapın: Öncelikle çocuğunuzla birlikte alışverişe gidin. Sebzeler hakkında konuşun. Her sebze hakkında ona fikir verin. Sebzeleri birlikte seçin. Eve geldiğinizde marketten aldığın sebzeleri birlikte açın yerleştirin. Sebzeleri hazırlamadan önce çocuğunuza sorun. Hangi sebzeyi pişirelim şeklinde. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak sebzeleri doğrama hazırlama işlerini birlikte mutfakta yapın. Sebzeleri birlikte pişirin. Pişirme sırasında işlemleri anlatın ve yine sebzeler hakkında bilgi verin.

5- Sebze Atıştırmalıkları Hazırlayın: Evinizde sağlıksız atıştırmalıklar yerine sebzelerden oluşan atıştırmalıklar hazırlayın. Ara öğünlerde bunları çocuğunuza sunun. Sebzeli kekler ve içecekler hazırlayın. Ayrıca evde pizza yapın. Mutlaka bir tanesini sebzeli pizza hazırlayın.

6- Sebzeleri Diğer Yiyecekler ile Karıştırın: Çocuğunuz severek tükettiği gıdaların içerisine sebzeleri az miktarda karıştırın. Çünkü çocuğunuzun sebzelere alışması biraz zaman alacaktır. Bu süre de severek yediği gıdaların yanına sebzeleri az miktarda yavaş yavaş karıştırarak alıştırın. Omlet içine makarnalara pizzaya keklere köftelere soslara vb karıştırın.

7- Sebzelerin Sunumunu Değiştirin: Sebzeleri değişik şekillerde ve tabaklarda çocukların seveceği şeklinde sunun. Sadece renklerine ve şekillerine bakarak bazen sebzeleri denemek isterler. Yıldız şekli, kalpli bazen ayıcıklı değişik doğrayıcılar ve şekiller kullanarak sebzeleri doğrayın. Ayrıca tabak kaşık çatalları değişik ve renkli olacak şekilde seçin ve içerinde değişik renklerde sebzeleri adeta bir resim yapar gibi yerleştirin.

Bütün uğraşlarınıza rağmen çocuğunuz yine sebze yemez ise endişe etmeyin. Sabırlı olmaya çalışın. Asla denemekten vazgeçmeyin. Zaman geçtikte çocuğunuz büyüdükçe tat alışkanları değişeceğini unutmayın.

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111