Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00
Çocuklar doğumdan itibaren büyür ve gelişirler. Bu onları erişkinlerden ayıran en önemli özelliktir. Çocukların büyümesini onların boy, kilo ve baş çevresinin büyümesi olarak tanımlarız. Çocukların gelişmesi ise onların motor, sosyal, duyusal, iletişim ve bilişsel olarak gelişmesidir.
Erken çocuk dönemi çocukların fiziksel olarak sağlıklı büyümesi yanında, gelişimlerinin de sağlıklı olması için çok önemli bir dönemdir. Çünkü sağlıklı bir toplum yapısının oluşması için çocuklarımızın sağlıklı olarak büyümesi ve gelişmesi gerekir. Bu nedenle çocuk sağlığı izleminde sadece fiziksel büyüme değil çocukların gelişiminin değerlendirilip desteklenmesi ve her çocuğun gelişim potansiyeline ulaşması sağlanmalıdır.
Çocukların gelişiminin değerlendirilmesi demek onların hareket becerileri, dil, iletişim sosyal, duyusal ve bilişsel gelişimlerinin değerlendirilmesi demektir. Erken çocukluk dönemde bu becerilerin ayına uygun gelişim göstermesi çocuk gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu alanlarda gelişiminde sıkıntılar saptanan çocuklara erken tanı konup erken müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde öncelikle anne baba olmak üzere bebeğe bakım veren kişiler çok önemlidir.
Bebeğinizin gelişimini desteklemek veya gelişiminde bir sıkıntı olduğunu hissettiğiniz zaman bunu erken tanılamak oldukça önemlidir. Ayrıca düzenli doktor kontrolleri çocuğunuzun gelişiminin izlenmesi açısından çok önemlidir. Ama unutulmaması gereken bir nokta bebekler de tıpkı erişkinler gibi farklı yapılara sahiptir. Dolayısıyla gelişimleri de birbirinden farklılıklar gösterebilir. Örneğin bazı bebekler 10 ayda yürümeye başlarken bazı bebeklerin yürümesinin 16-18 ayda olduğu görülür. Yani her bebek ayrı bir hızda gelişir. Bazı bebeklerin motor becerileri hızlı ilerlerken bazı bebeklerin sosyal becerileri daha hızlı ilerleyebilir. Anne baba olarak yapmanız gereken bebeğinize sevginizi vermek uygun şekilde gelişimini desteklemek için zengin uyaranlar sağlamaktır.
Bebeğinizin gelişimini desteklemek ona sürekli bir şeyler öğretmeye çalışmak veya yeni oyuncaklar almak demek değildir. Gündelik bakımını yaparken alt değiştirme, banyo, giydirme gibi veya dışarıda gezdiğiniz zamanlarda bile değişik uyaranlar ile destek sunabilirsiniz. Bu amaçla bebeğinizi mutlaka iyi tanımaya, nelerden hoşlandığını keşfetmeye çalışın, doğru zamanda doğru yerde, bebeğinizin size verdiği tepkileri değerlendirerek, öğretme kaygısı yaşamadan, ona pozitif destek sağlayarak gelişimine destek olun. Ona bir şeyler öğretmek için baskı yapmayın. Her şeyi mümkün oldukça oyuna dönüştürün. Bebek ve çocuklar en iyi oyun oynayarak öğrenir ve gelişir.
Sonuç olarak bebeklerin düzenli aralıklara mutlaka doktor kontrolleri yapılmalı, çocuk doktoru muayenesi sırasında aileye sorulan sorular ve yapılan muayene ile çocukların sadece fizik olarak büyümesi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi değil gelişim basamaklarının da ayına uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir.
Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.
1443. Cd. YDA Center A Blok Kat:13 No:565 Çukurambar, Çankaya, Ankara