+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Grip Aşısı

Grip Aşısı

Grip Nedir?

Grip enfeksiyonu influenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. Özellikle her yıl kış aylarında salgınlar yaptığı için mevsimsel grip olarak adlandırılır.

Çok kolay bulaşması mevsimsel olarak toplumunun büyük kısmını etkilemesi ve ufak çocuklar, yaşlı kişiler, hamile ve riski olan kişilerde ciddi komplikasyonlara, hastaneye yatışa ve hatta hayatı tehdit eden sonuçlara neden olduğu için ciddi bir enfeksiyon olarak kabul edilir.

Gribin en sık karşılaşılan belirtileri ateş, titreme, baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı ve halsizliktir. Genellikle 2-7 gün içerisinde iyileşme gerçekleşse de bazı durumlarda ciddi komplikasyonlar, hastane yatışları ve ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Grip Aşısı Nedir?

Grip aşısı, grip (influenza) virüsüne karşı vücudun bağışıklık geliştirmesini sağlamak için uygulanan bir aşıdır. Her yıl, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık otoriteleri tarafından grip virüsünün yaygın olabileceği türleri öngörülerek aşı içeriği güncellenir. Grip aşıları, genellikle sonbahar aylarında uygulanır ve özellikle risk gruplarındaki kişilerde (yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları gibi) ciddi grip komplikasyonlarının önlenmesinde önemli bir rol oynar.

Aşı, zayıflatılmış veya öldürülmüş grip virüslerinin bazı bileşenlerini içerir, böylece vücut bu bileşenlere karşı bağışıklık tepkisi geliştirir. Grip aşısı, grip olma riskini azaltmakla birlikte, kişinin grip virüsü kapması durumunda hastalığın daha hafif geçmesine de yardımcı olabilir.

Grip enfeksiyondan korunmanın en iyi yolu aşılanmaktır. Özellikle enfeksiyonunun neden olduğu komplikasyonlar açısında riskli olan kişilerde aşılanma çok önemlidir.

Kimler Grip Aşısı Olmalıdır?

Genel olarak grip aşıları çoğu kişi için uygundur ve 6 ay üzeri herkes grip aşısı olabilir. Özellikle komplikasyonlar açısından riskli olan kişilerin aşıyı mutlaka yaptırmaları gerekir.

Kimler Grip Aşısı Olmamalı?

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Grip aşısı grip mevsiminin başladığı Eylül ayı itibariyle yapılır. Aslında grip mevsimi boyunca aşı yapılması önerilse de sıklıkla Ekim ayının sonuna kadar aşı yapılması uygun olur

Aşı Diğer Aşılar İle Beraber Uygulanabilir Mi?

Evet grip aşısı inaktif bir aşı olduğu için çocukluk çağında yapılan bütün canlı veya inkatif aşılarla birlikte aynı anda uygulanabilir. Hatta çocukluk çağındaki aşılardan önce veya sonra da yapılabilir. Eğer aynı anda uygulama yapılacak ise farklı vücut bölgerinden yapılması gerekir.

Grip Aşı Nasıl Uygulanır?

Ülkemizde kullanılan grip aşıları inaktif olup 4 farklı influenza virüsüne karşı koruma sağlayan içeriğe sahip kas içine uygulanan aşılardır. Aşı ilk kez grip aşısı olacak 9 yaş altındaki çocuklara bir ay arayla iki doz olarak yapılır. Dokuz yaş üstü çocuklar ve erişkinlerin ise bir doz olması yeterlidir.

Grip Aşısı Yapıldıktan Sonra Koruması Ne Zaman Başlar?

Grip aşısı yapıldıktan sonra koruyucu düzeyde antikorların oluşması yaklaşık 2 hafta sürer. Bu nedenle grip mevsimi başlamandan ve virüs toplumda yayılmadan önce aşılanmak önemlidir.

Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Grip aşısının yan etkileri hafif ve kısa süreli yan etkilerdir. Öncelikle yapılan yerde kol ağrısı, hafif kızarıklık ve şişlik olabilir. Ayrıca hafif ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik gibi yan etkiler de görülebilir.

Her Yıl Grip Aşısı Olmak Gerekir Mi?

Her yıl grip aşısı olmak gerekir. Çünkü daha önce grip aşısı olmuş kişilerde vücutta oluşan antikorların düzeyi zaman içerisinde düşer. Bir sene önce olduğunuz aşı artık koruma sağlamaz. Ayrıca grip enfeksiyonuna neden olan virüsler her yıl mutasyona uğrar. Yani şekil değiştirir. Bu nedenle grip enfeksiyonunu geçirmiş veya bir sene önce aşı yaptırmış olmanız yine yeterli bir bağışıklık oluşturmaz.

Grip virüsünün yapısının değişmesi nedeniyle her yıl aşının içeriği o sene içinde yaygın olan virüs içerikleri ile yeniden güncellenir. Korunmak için de her yıl içeriği yenilenen yeni aşıdan olmak gerekir.

Grip Aşısı Ne Kadar Koruma Sağlar?

Grip aşısının koruması mevsimden mevsime değişkenlik gösterebilir. Çünkü aşının içeriği ile o mevsimde dolaşımdaki virüslerin benzerliği önemlidir. Ne kadar benzerlik varsa koruma o kadar iyi olur. Ayrıca kişin yaşı, bağışıklık durumu, aşıya verdiği yanıt da enfeksiyondan korumada etkili olur. Ama genel olarak grip aşıları yaklaşık %40-60 oranında bir koruma sağlamaktadır.

Bu yıl Grip Aşısı Olmama Rağmen Yine de Grip Olabilir miyim?

Maalesef bazen aşı olmanıza rağmen yine de grip enfeksiyonu geçirebilirsiniz. Bunun birkaç nedeni vardır.

Öncelikle grip aşısının koruması 2 hafta içerisinde başladığı için eğer bu süre dolmadan yani yeterli antikor gelişmeden grip olursanız aşı sizi koruyamayacaktır. Ayrıca bazı yıllar aşı içeriğindeki virüs ile dolaşımda bulunan virüs benzerliği çok iyi olmayabilir. Eğer aşı içerisinde olmayan bir virüs ile karşılaşırsanız yine grip geçirebilirsiniz.

En son olarak da siz yapısal olarak aşıya karşı yeterli bağışıklık yanıtı oluşturmamış olabilirsiniz. Genç yetişkin ve büyük çocuklar aşıya karşı iyi yanıt oluşturup yeterli antikor yapabilirken yaşlı olan veya kronik hastalığı olan kişiler aşı sonrası yeterli antikor geliştiremeyebilir. Bu da grip enfeksiyonu geçirmenize neden olabilir. Sonuçta grip aşısı mükemmel bir koruma sağlamayabilir ama enfeksiyondan korunmanın da en iyi yoludur.

Grip Aşısının Faydaları Nelerdir?

Grip aşısı öncelikle gribe yakalanmanızı önleyebilir. Özellikle salgın döneminde grip aşısı yapılması milyonlarca kişinin hastalığa yakalanmasını önlediği gibi hastaneye başvuru sayısını, hastaneye yatışları, ciddi hastalığa yakalanmayı ve hatta hastalığa bağlı ölümleri azaltmaktadır. Ayrıca özellikle aşı olanlarda hastalığa yakalansa bile %25 yoğun bakıma yatma ve %31 ise hastalığa bağlı ölümleri azalttığı gösterilmiştir. Yine çocuklarda da aşılanma hayat kurtarıcıdır.

Gribe bağlı hastaneye yatışı %41 ve yaşamı tehdit eden durumu ise %75 önlemektedir. Kısaca hastalığın şiddetini azaltmaktadır. Bu etkisi özellikle riskli kişilerde çok önemli olmaktadır. Ayrıca aşı yapılması sadece aşı olan kişiyi değil çevresinde bulunan küçük çocukları, bakıma muhtaç ve riskli kişileri de hastalıktan korumaktadır.

Güncelleme Tarihi: 22.09.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111