+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Çocuk Doktoru Ankara

Çocuk Doktoru Ankara

Çocuk Doktoru Kimdir?

Çocuk doktoru bebeklerin çocukların ve ergenlerin sağlığı ile ilgilenen bir tıp doktorudur. Çocuk doktorları doğumdan itibaren çocukların koruyucu bakımından, beslenme, büyüme, gelişme, aşılama, hastalıklarının teşhis ve tedavisini içeren sağlık hizmetini verir. Ayrıca çocukları etkileyen fiziksel davranışsal ve gelişimsel sorunları tespit eder. Aileleri çocuk büyütme konusunda destekler ve yardımcı olur.

Çocuk Doktoru Nasıl Olunur?

Çocuk doktoru olmak için öncelikle 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminin bitirilmesi gerekir. Daha sonra çocuk doktoru alanında uzmanlık eğitimi almak isteyenler tıp fakültesi mezunları arasında yapılan tıpta uzmanlık sınavında başarılı olarak çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi veren fakülte ve eğitim veren devlet hastanelerini kazanarak 4-5 yıl kadar süren bir uzmanlık eğitimine tabi olurlar. Bu eğitim sırasında çocukların doğumundan itibaren her türlü sağlık alanındaki bilgi ve beceriler için deneyim kazanırlar.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan çocuk doktorlarının bir kısmı bu alanda bilgi ve becerilerini devam ettirirken bir kısmı pediatri alt dallarına ikinci bir eğitime daha devam edebilmektedir. Bunlar çocuk kardiyoloji, nefroloji, endokrinoloji, gastroenteroloji, hematoloji, onkoloji, neonatoloji, enfeksiyon hastalıkları vb dir.

Çocuk Doktoru Hangi Konularla İlgilenir?

Çocuk doktoru, çocukların doğumundan itibaren bütün sağlık sorunlarıyla ilgilenir. Bunlar;

Çocuk Doktoruna Gitmenin Yaş Aralığı Var Mı?

Pek çok anne baba ve büyümüş olan çocukların kendisi kaç yaşına kadar çocuk doktoru muayenesine gideceğini gerçekten merak eder. Bu konuda genel olarak yanılgı vardır.

Çoğu kişi çocuk doktorlarının sadece bebeklere ve çocuklara bakım verdiğini düşünür. Ancak çocuk doktoru bakım ve takibi gebelik ile başlar bebeklik çocukluk ergenlik ve genç yetişkinlik olarak devam eder. Doğumdan itibaren yaşamın evrelerine bakacak olursak doğum ile 2 yaş arası bebeklik, 2-12 yaş arası çocukluk ve 12-21 yaş arası ise ergenlik olarak adlandırılır. Buna göre çocuk doktorları bütün dönemler için sağlık kontrolünü yapan doktorlardır.

Günümüzde çocukluktan erişkin sağlık bakımına geçiş genel olarak ülkelerin politikalarına göre değişmektedir. Sıklıkla kronolojik yaşa bakılarak 18 yaş sonrası yetişkin doktorlarına yönlendirilmektedir. Ama karmaşık sağlık sorunları olan genç yetişkinler çocukluk çağından itibaren kronik hastalıklar nedeniyle takip edilen hastalar 20’li yaşlara kadar çocuk doktorundan bakım alabilmektedir. Bu tür hastaların yetişkin doktor bakımına geçişi mutlaka sağlık ekiplerinin birlikte çalışması ile ve aşamalı olarak sağlanmalıdır.

Çocuğumu Neden Bir Çocuk Doktoruna Götürmeliyim?

Bir çocuk sahibi olduğunuzda çocuğunuzun sağlığının siz anne babaların elinde olduğunu bilmeniz çok önemlidir. Çünkü bütün aileler hayatta çocuklarının sağlığından önemli hiçbir şeyin olmadığını iyi bilir. Çocuklar yetişkinlerin küçük halleri değildir. Onların kendilerine özel gelişimleri ve sorunları vardır. Bu nedenle çocuğunuzun sağlığının takibini bu konuda uzmanlaşmış bir doktor ile yapmanız oldukça önemlidir.

Çocuğunuzu bir çocuk doktoruna götürmenizin faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  1. Çocuk doktorları tıp fakültesinden mezun olduktan sonra çocuk sağlığı konusunda 4-5 yıl özel eğitim almış olan tıp doktorlarıdır. Bu nedenle çocuğunuzun sağlığı gelişimi aşıları beslenmesi büyümesi hastalıkları tanı ve tedavisinde daha eğitimli ve tecrübelidirler.
  2. Çocuk doktorlarının çocuklar ile iletişimi diğer bölüm doktorlarına göre daha iyidir.
  3. Çocuk doktorlarının muayene ortamları çocuklara özel olduğu için çocuklar her zaman kendilerini daha rahat hissederler. Erişkin hastalar ile aynı ortamda olmamaları çocukların daha kolay muayene edilmesini sağlar.
  4. Sürekli bir çocuk doktorunuz olduğunda çocuğunuzun doğumdan itibaren tanıyan gelişim ve hastalıklarını bilen bir doktorunuzun olması ilerleyen dönemde ortaya çıkabilecek rahtsızlıkları erken saptayarak tedavi ve yönlendirme konusunda daha çabuk çözüm bulmanızı sağlar.
  5. Çocuk doktorunuz çocuğunuz fiziksel hastalıkları dışında ruhsal gelişim ve rahatsızlıklarını da takip ederek gerekli olduğunda psikolog, çocuk psikiyatri ve çocuk gelişim uzmanına yönlendirme yapabilir.

Ne Zaman ve Ne Sıklıkta Çocuk Doktoruna Gitmelisiniz?

Çocuğunuzun sağlığı ve iyiliği için çocuk doktorunun her zaman çok önemli olduğunu mutlaka bilmelisiniz. Çünkü yenidoğan bebeğinizin büyüme döneminde pek çok değişik durumla karşılaşabilirsiniz.

Ailelerin çocuklarının sağlığını anlaması veya bu konuda karar vermesi mümkün değildir. İşte bu nedenle düzenli doktor kontrolü bir çocuğun büyüme döneminde oldukça önemlidir. Bazı anne babalar çok zorda kalmadıkça çocuklarını çocuk doktoruna götürmek istemezler.

Aile hekimleri tarafından çocuklarının takibini yaptırırlar. Eğer çocuğunuzu bir aile hekimi takip ediyorsa en azından belirli aralıkla yine bir çocuk doktorunun görmesi uygundur.

Eğer bebeğinizi bir çocuk doktorunun takibinde olmasını istiyorsanız kontrollerin belirli aralıklarla yapılması gerekir. Bu kontroller;

  1. Yenidoğan bir bebeğiniz varsa ilk muayenesi sıklıkla ilk hafta içinde doğum yaptığınız hastanede bir çocuk doktoru tarafından yapılmalıdır.
  2. Doğumdan sonra özellikle ilk yıl aylık olmak koşulu ile daha sonraları arası biraz daha açılarak rutin kontroller yapılmalıdır. Bu bebeklerin sağlıklı olarak büyüyüp büyümediğini değerlendirmek için oldukça önemlidir.
  3. Hastalıklara karşı korunmada aşılamalar çok önemlidir. Bu nedenle mutlaka sağlıklı olarak büyümenin en önemli parçası olarak doğru aşılama takvimi kullanılmalı ve aşılama zamanları mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır.
  4. Beslenme bütün çocukluk çağı boyunca oldukça önemlidir. Çünkü çocukların sağlıklı beslenmesi, anne babaların bu konuda bilgilendirilmesi ve desteklenmesi ileride çocukların erişkin yaşa geldiklerinde sağlıklı yeme davranışı geliştirmesinin temelini atmaktadır. Bu nedenle anne sütü ile beslenme ek gıda başlanması dönemi, çocukluk çağı beslenmesi ve ergenlik dönemi beslenmesi zamanlarında çocuk doktorlarından bilgi ve destek alınması için mutlaka çocuk doktorları ile görüşülmesi gerekir.
  5. Çocuklar büyüme döneminde pek çok hastalık geçirir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, barsak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonları, çocukluk çağı döküntülü hastalıkları vb konusunda teşhis ve tedavi için çocuk doktoru kontrolü gereklidir.
  6. Çocukların büyümeleri sırasında bazı davranışsal sorunları olabilir. Ailelerin bu davranışların ne zaman sağlıklı ne zaman anormal olduğu anlaması bazen zor olabilir. Bu konuda yine çocuk doktorları tarafından kontrol oldukça önemlidir. Böylece gereken durumlarda erken tanı ve erken müdahale ile var olan sorunların çözümüne ulaşılmış olmaktadır.

Çocuk Doktorumu Nasıl Seçmeliyim?

Bir çocuk doktoru seçmek çocuğunuzun sağlığı ile ilgili verebileceğiniz en önemli kararlardan biridir. Ayrıca zor bir karardır. Çünkü çocuk doktorunuzla uzunca bir süre ilişkide olmanız gerekecektir. O nedenle mümkünse seçme işine özellikle bebeğiniz doğmadan önce başlamak iyi olur. Oldukça fazla seçenek olması nedeniyle kendinize uygun olan çocuk doktorunu nasıl seçmeniz gerektiği konusunda dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

  1. Öncelikle evinize veya işinize yakın bir doktor olması önemlidir. Çünkü ilk yıllar sık sık çocuk doktoru ziyaretleriniz olacaktır. Bu durumda kısa sürede ulaşabileceğiniz bir doktor olması önemli olur.
  2. Hamilelik boyunca güvendiğiniz ve doğumunuzu gerçekleştiren kadın doğum doktorunuzdan destek alabilirisiniz. En azından size birkaç öneride bulunabilir.
  3. Arkadaşlarınız veya aileden yakın akrabalarınızdan destek alabilirisiniz. Onların çocuklarını götürdükleri çocuk doktoru hakkında fikir alabilir ve o yönde bir seçim yapabilirisiniz.
  4. Çocuk doktorunun kaç yıllık meslek deneyimi olduğu ve özellikle hangi konularda uzmanlaşmış olduğuna dikkat edilmesi iyi olur.
  5. Çocuk doktorunuzun çalışma saatlerini, hafta sonu çalışıp çalışmadığı, ilk ve son randevuları ne zaman olduğu ve sizin iş saatleriniz çocuğunuzu doktor kontrolüne götürmek için uygun oluyor mu değerlendirmek gerekir.
  6. Özellikle ilk muayene sırasında doktorunuz ile iletişim önemlidir. Kendinizi rahat hissedip hissetmediğinizi değerlendirin. Aklınıza gelen soruyu rahatlıkla sorabiliyor musunuz? Çocuk doktorunuz çocuğunuzla etkili bir iletişim kurabiliyor mu bakmanız iyi olur.
  7. Ayrıca yine seçim yapmadan önce doktorunuza şu soruları da sormanız seçim yapmanızı kolaylaştırır.

♦ Bir hastane veya bir laboratuvar ile anlaşmanız var mı?

♦ Muayenehane koşullarınız nasıl?

♦ Sağlık sigortaları ile anlaşmanız var mı?

♦ Muayene süresi ne kadar?

♦ Muayene randevusu için ne kadar önce randevu almak gerekiyor?

♦ Günün her saati size ulaşabiliyor muyuz?

♦ Çocukların emzirme, aşılama, uyku, antibiyotik kullanımı vb konularda yaklaşımınız nasıl?

Sonuç olarak çocuk doktorunuzu seçmek için gerekli araştırmaları bebeğiniz doğmadan önce yapmanız önemlidir. Çünkü bebeğiniz doğduktan sonra buna vakit bulamayabilirsiniz. Ayrıca doğru doktoru önceden seçtiğinizi bilmek bebeğinizin bakımı konusunda kendinizi daha güvende, sakin, kontrollü ve özgüvenli hissetmenizi sağlayacaktır.

Güncelleme Tarihi: 30.06.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111