+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Çocuğuma Balık Yağı, Omega-3 Takviyesi Vermeli miyim?

Çocuğuma Balık Yağı, Omega-3 Takviyesi Vermeli miyim?

Çocuğuma Balık Yağı, Omega-3 Takviyesi

Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için dengeli beslenme önemlidir. Doğal olarak balık yağları da sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasını oluşturur.

Balık yağı omega-3 yağ asidinden zengin olan ve balıklardan elde edilen bir yağdır. Bu yağlar özellikle çocukların beyin gelişimi, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı için önemlidir. Bu yüzden de çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Ama ailelerin çoğu özellikle hangi gıdaların içerisinde omega-3 yağı olduğunu, çocuklarının ne kadar ihtiyacı olduğunu ve gıdalarla mı yoksa dışarıdan balık yağı şurubu şeklinde mi alınması gerektiği gibi pek çok konuda yeterli bilgiye sahip değildir. Ayrıca omega-3 yağlarının gerekliliği ve kullanımının güvenli olup olmadığı konusunda da şüpheleri olmaktadır. Bu yazıda omega 3 yağları hakkında en sık sorulan sorular ve cevaplarını bulacaksınız:

Omega-3 Yağı Nedir?

Omega-3 yağları çoklu doymamış yağ asitleri olup vücutta sentez edilemeyen yağlardır. Bu nedenle mutlaka dışarıdan alınması gerekir. Bu yağlar her hücremiz tarafından kullanılır ve hatta beyin hücrelerindeki yağların çoğu omega-3 dür.

Vücudumuz için gerekli olan üç çeşit omega-3 yağı vardır.

  1. ALA (alfa linolenik ait),
  2. EPA (eikosapentaenoik asit)
  3. DHA (doksoheksaenoik asit) dır.

Bu yağlardan ALA daha çok sebzelerde, bitkisel yağlarda ve yemişlerde bulurken, EPA ve DHA ise soğuk sularda yaşayan balıklarda bulunur Ama ALA aktif bir form değildir ve vücudumuz ALA nın çok az miktarını aktif form olan DHA ve EPA formuna dönüştürebilir. EPA ve DHA ise somon uskumru ve tonbalığı gibi yağlı balıklarda ve balık yağı gibi gıda takviyelerinin içinde bulunur.

Omega-3 Yağının Faydaları Nelerdir?

Omega-3 yağları özellikle beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Omega-3 yağının fayfaları şunlardır;

Çocukların Günlük Ne Kadar Omega Yağı Alması Gerekir?

Çocukların dengeli beslenmesi için doğal yoldan omega-3 yağı içeren gıdaları diyetlerine eklemek gereklidir. Omega yağları en fazla balıkta bulunur. Çocukların günlük alması gereken omega-3 yağı miktarları şöyledir;

Omega-3 Yağı Hangi Gıdaların İçinde Vardır?

Çocukların Omega-3 Yağlarını Nasıl Alması Gerekir?

Omega-3 yağları vücutta sentez edilemediği için dışarıdan gıdalar ile veya takviye şeklinde alınması gerekir.

Gıdalar içerisinde en çok omega-3 yağı içeren besinler balıktır. Ama küçük çocukların balık tüketmesi bazen zor olabilir. O yüzden balığı değişik şekillerde en azında her hafta evde pişirerek çocukların balığa alışmasını sağlamak gerekir. Ama kültürel nedenler, beslenme tercihleri, bütçe veya balık sevmeme gibi çeşitli nedenlerden dolayı balık yemeyen ailelerin ve çocukların sayısı oldukça fazladır.

Eğer balık tüketimi yetersiz kalırsa keten tohumu, ceviz veya chia tohumu içeren yiyecekler de çocuklara sunulabilir. Ama bu yiyecekler ile alınacak miktar günlük omega-3 ihtiyacını karşılamak için yeterli olmaz. İşte bu nedenlerden dolayı çocukların omega-3 ihtiyacını doktorunuz tarafından önerilen balık yağı takviye edici şuruplar ile karşılanması uygun olur.

Balık Yağı Şurubu Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

  1. Omega -3 ün kaynağının özellikle temiz ve soğuk sularda yaşayan balıklara elde edilmiş olması gerekir.
  2. Balık yağı içinde omega yağının trigliserit formda olması gerekir. Çünkü etil ester formda olan balık yağlarının emilimi azdır.
  3. Balık yağı içerindeki EPA DHA miktarına dikkat etmek gerekir. Toplam balık yağı içerindeki oran önemlidir.
  4. Balık yağlarında ağır metal olabileceği için bu konuda IFOS 5 (Uluslar Arası Balık Yağı Standart) onayı almış olan şuruplar tercih edilmelidir .
  5. Balık yağı ambalajına dikkat edin. Işık görmeyen ve serin bir yerde saklanmış olduğundan emin olun.
  6. Balık yağı açıldıktan sonra okside olduğu için bozulmayı önlemek için içinde uygun miktarda E vitamini olabileceğini unutmayın.
  7. Balık yağı içerisinde ayrıca yine A ve D vitamini ilave vitaminlerin olduğunu bilin ve doktorunuza danışarak kullanın.

Omega-3 Takviyelerinin Yan Etkileri Var Mı?

Omega-3 yağlarının genel olarak hemen hemen hiçbir yan etkisi yoktur. Oldukça güvenli kabul edilir. Bazen ağızda istenmeyen bir tad bırakabilir ve çocuğun nefesinde kokuya neden olabilir. Nadiren sindirim sıkıntısı, mide bulantısı ve kakasında yumuşama yapabilir.

Besinlerde Ne Kadar Omega Yağı Var?

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111