+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebekler ne zaman oturur?

Bebekler ne zaman oturur?

Anne babalar bebekleri doğduktan sonra özellikle gelişimleri konusunda oldukça meraklanır. Ne zaman başını tutacak, ne zaman oturacak, ne zaman yürüyüp konuşacak diye. Bebekler ilk yıl içerinde çok büyük değişimler gösterir. Bunların hepsi aslında bebeklerin motor gelişimlerinin bir parçasıdır. Ama her bebeğin gelişimi de birbirinden farklı olabilir. Peki bebekler ne zaman oturur veya oturmalıdır? Bebekleri oturması için nasıl destekleyebilirsiniz?

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Hazır Olur?

Bebekler sıklıkla 3-4 ay arasında oturmaya hazır olma işaretlerini vermeye başlar. Bebeğiniz baş kontrolünü sağladıktan sonra artık yatarak sadece yukardan sarkan oyuncaklara bakmaktan sıkılacak ve kendini öne doğru kaldırmaya çalışacaktır. Çünkü 3 veya 4 aydan sonra bu belirtileri gösteren bebeklerin artık dünyayı yeni bir bakış açısıyla görmek istemesi kadar doğal bir şey yoktur. İşte artık bebeğiniz kendini kaldırmaya ve öne doğru eğmeye başladıysa aslında oturmaya hazırdır. Ama genellikle baş kontrolünü sağladıktan sonra oturma pozisyonuna geçebilir.

Bebeğinizi yatar pozisyonda iken ellerinden tutup çektiğinizde baş kontrolü olup olmaması oturma becerisini etkiler. Eğer bu pozisyonda bebeğinizin başı arkaya düşüyorsa henüz baş kontrolü yeterli değildir ve oturmayı beceremeyebilir. Bu nedenle ellerinden tutup öne doğru hafifçe çekmeniz fış fış kayıkçı oyunu şeklinde yapacağınız aktivite onu oturmaya hazırlayacaktır. Ayrıca yüzükoyun yatarken başını yukarı kaldırabiliyorsa bu da ense ve sırt kaslarının geliştiğini gösterir. Bu da bebeğinizin oturabileceğinin bir belirtidir.

Bebeğim Ne Zaman Oturabilir? Bebekler Altı Aydan Önce Oturur Mu?

Bebekler sıklıkla 4-6 ay arasında oturmaya başlar. Özellikle çevreyi daha iyi görmek için oturmaya çabalar. Ama ilk aylarda bebeklerin destek almadan oturması çok mümkün değildir. Sıklıkla oturma pozisyonuna getirdiğinizde sırt kaslarının gelişimi tam olmadığı için öne doğru eğilecektir. Bu nedenle bebeğinizi oturturken mutlaka destek yapmak gerekir.

Bazen gövdesi biraz öne doğru eğilirken elleri ile yerden destek alarak oturur. Tripod oturma dediğimiz bu oturmada hatta birkaç saniye desteksiz bile oturabilir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe sırt kasları yeteri kadar geliştikçe ancak 8-9 aylık olduğunda tamamen desteksiz oturmaya başlayacaktır.

Bebeğimin Oturması İçin Nasıl Destek Olabilirim?

Bebeğiniz baş kontrolünü öğrendikten sonra onu oturması için teşvik edebilirsiniz. Oturmasını desteklemek için sağa sola arkaya öne dengesini kurmasını sağlamak gerekir. Oturmayı desteklemek için;

Bebeğim Ne Zaman Oturmaz İse Önemli Olur?

Desteksiz oturma bebeklerin önemli bir gelişim basamağıdır. Tabi her bebeğin motor gelişimi farklı olsa da bebeğiniz 9. aya yaklaşırken hala desteksiz oturamıyorsa motor gelişimi gecikmiş olabilir. O nedenle bebeğinizin oturmasını destekleyecek şekilde pratik yaptırmanız önemlidir.

Ama eğer bebeğiniz 9 ayda hala desteksiz oturamıyorsa, oturma gecikmesi ile birlikte kaslarında sertlik, yumuşaklık, vücut parçalarını kullanmada asimetri varsa objeleri ağzına götüremiyor veya ciddi bir baş kontrolü yoksa o zaman çocuk doktorunuz ile mutlaka görüşmeniz gerekir.

Bebeğim Otururken Nelere Dikkat Etmem Gerekir?

Bebeğinizi oturtmaya başlamadan önce öncelikle hazır olup olmadığına dikkat edin. Yeterli baş kontrolü olmadan bebeğinizi oturtmayın. Çünkü ne kadar dikkat etseniz de öne doğru kayarak kazalar meydana gelebilir. Ayrıca bebeğinizin gelişim basamaklarına dikkat edin. Onu takip edin ve uygun şekilde motor gelişimini destekleyin.

Hazır olmadığı bir gelişim için zorlamayın. Bebeğinizi hareket ve denge kabiliyetinin gelişmesini engelleyecek oturma koltuklarında tutmayın. Eğer bu gibi destekler kullanacaksanız kısa süreli kullanmaya çalışın. Bu koltuklar bebeklerin kendi becerilerini geliştirmesini engelleyebilir.

Anne baba için bir rahatlık olsa da uzun süreli bu koltukları kullanmak oturma becerisini etkileyebilir. Eğer bu koltuklara veya mama sandalyesine oturtursanız mutlaka kemer bağlayın. Ayrıca bebeğinizi oturttuğunuz yere dikkat edin sert yüzeyler, yüksek yerler veya suya yakın yerlere oturtmayın.

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111