+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebekler ne zaman emekler?

Bebekler ne zaman emekler?

Bebeklerin Emeklemesi

Emekleme bebeklerin oturması ile yürümesi arasında gerçekleşen bir geçiş sürecedir. Genellikle bebeklerin hareketlilikleri 6 ile 9 ay arasında artar. işte emekleme de sıklıkla bu süreçte gerçekleşir. Tabi her bebek emeklemeyebilir. Ama emekleme özellikle yürüme öncesi bebeklerin kendi başına çevreyi keşfetmesini ve özgürleşmesini sağlayan bir motor beceridir. Bebekler ne zaman emekler? emekle nasıl teşvik edilir? hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Pek çok motor beceride olduğu gibi bebeklerin emeklemesi de oldukça geniş bir aralıkta gerçekleşir. Genellikle bebeklerin %50’si 8-9 ay arasında emekler. Ama 5 ay kadar erken emekleyen bebekler olduğu gibi 13 ay gibi oldukça geç emekleyen bebekler de vardır Ayrıca yine bebeklerin % 7’si hiç emeklemez ve hemen ayağa kalkar yürür. Ayrıca yaşına göre normalden daha kilolu olan bebekler ve erken doğan bebekler de diğer çocuklara göre daha geç emeklemeyebilir.

Bebeklerin Emeklemesini Nasıl Teşvik Edebilirisiniz?

Bebeklerin emeklemesi özellikle anne babalara kolaylık sağlar. Çünkü emeklemek bebeklerin anne babanın desteğine ihtiyacı olmadan çevreyi keşfetmesini sağlar. Böylece bebek kendi becerilerini geliştirir. Aslında bebeğinize emeklemeyi öğretmenize gerek yoktur Sadece emeklemesini sağlayacak ortamı hazırlayıp teşvik etmeniz yeterlidir. Bebeğinizin emeklemesine yardımcı olmak için yapabilecekleriniz;

  1. Karın üstü aktivite zamanını artırın,
  2. Bebek taşıyıcılarını çok kullanmayın,
  3. Oturmasına teşvik edin,
  4. Motive edici oyuncak ve obje kullanın,
  5. Bebeğinize gösterin.

1- Karın Üstü Aktivite Zamanını Artırın: İlk aylardan itibaren karın üstü aktivite zamanı yaratın. Çünkü karın üstü aktivite kolların, boyun, sırt ve karın kaslarının gelişimini sağlar. Böylece emekleme için gerekli kaslar güçlenir. İlk aylarda bebeğiniz karın üstü yatırınca çok ağlayabilir. Ama kısa kısa aralıklı olarak ve değişik oyunlar yaparak karın üstü aktivite zamanını artırmanız faydalı olur.

2- Bebek Taşıyıcılarını Çok Kullanmayın: Özellikle yürüteç, ana kucağı, ev tipi ana kucağı, salıncak gibi bebekleri güvenli olarak koyabileceğiniz ve taşıyabileceğiniz yardımcıları biraz kısıtlı kullanın. Bu taşıyıcılar anne babalara oldukça yardımcı olsa da bebeklerin motor becerilerinin gelişmesini geciktirebilir. Bebeğinizin daha çok yerde vakit geçirmesini sağlayın.

3- Oturmasına Teşvik Edin: Bebeğinizi önce destekli oturtun. Biraz becerisi gelişmeye başlayınca desteksiz oturmasını sağlayın. Oturma sırasında sırt ve karın kasları güçlendikçe emeklemeye hazır olur. Zaten bebekler genellikle oturma sırasında emeklemeyi keşfeder. Çünkü destekli otururken desteksiz oturmaya doğru geçerken bir sağa bir sola veya bazen öne doğru hafifçe düşebilir. Bu sırada emeklemeyi keşfeder.

4- Motive Edici Oyuncak ve Obje Kullanın: Hareketli oyuncaklar (top, araba, kurulmalı oyuncaklar vb) veya dikkat çeken oyuncakları yakınına koyun. Yüz sütü veya otururken yakın çevresine ulaşabileceği bu oyuncaklar koyarak ulaşmasını sağlayın. Bu bebekleri emeklemeye teşvik edecektir.

5- Bebeğinize Gösterin: Onunla birlikte yere oturun yatın veya büyük kardeş varsa onunla birlikte yerde emekleme şeklinde hareketler yapın. Bebeğinizin bunları görmesini sağlayın. Beraber yerde vakit geçirin.

Bebeğim Geç Emeklerse Veya Emeklemezse Önemli midir?

Emekleme aslında bebeklerin gelişim basamaklarından biri değildir. O yüzden bebeklerin emeklememesi veya geç emeklemesi önemli değildir. Ayrıca erken emekleyen bebek erken yürümeyebilir. Bazı bebekler hiç emeklemeden erkenden yürüyebilir. Hatta çok iyi emeklemeyen bebekler de çok hızlı emekleyen bebeklere göre daha erken yürüyebilir. Çünkü bebekler de aslında tıpkı erişkinler gibidir. Değişik ilgi alanları olabilir.

Yani bazı bebekler emeklemek yerine oturarak çevreyi gözlemlemeyi daha çok tercih eder. Ya da çevresini dokunarak ve el becerilerini kullanarak oyuncak ve objelerle oynamayı tercih ederler. Ancak bebeğinizin diğer motor becerilerinde gecikme varsa veya vücudunun her iki tarafını eşit bir şekilde kullanamıyorsa o zaman mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Emekleme İçin Ne Yapmamanız Gerekir?

Bebeğinizin emeklemesi için onu desteklemeniz oldukça faydalıdır. Ama bazı şeyler onun emeklemesini önleyebilir veya geciktirebilir. Bunlar;

  1. Yürüteç Kullanmak: Eğer bebeğinizi yürütece koyarsanız yerde geçirilen zamanı azaltmış olursunuz Bu da emekleme için gerekli olan gelişimi göstermesini engeller.
  2. Ana Kucağı Ve Oturma Koltuklarında Vakit Geçirmek: Bebek taşıyıcılarının uzun süre kullanılması bebeğinizin yerde geçirdiği vakti kısıtlar. Bu da emeklemesine engel olur ya da geciktirir.
  3. Emekleme İçin Zorlama: Bir bebeği hazır olmadan bazı becerileri yapmaya zorlarsanız bebek bu gelişimi göstermek yerine size direnç gösterebilir. Teşvik edin ama zorlamayın.

Emekleme Döneminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bebeğiniz emeklemeye başladığında onun ne kadar hızlı gittiğine şaşırırsınız. Emekleme döneminde özellikle dizleri tahriş olamasın diye gevşek tayt ve pantolonlar giydirin. Ayrıca ev içinde önünde tehlike oluşturacak eşyaları tutup üstüne çekeceği objeleri kaldırın Evin içinde merdiven varsa alt ve üst kısmını kapatın. Ama özelikle emekleyen bebeğinizin merdiven de çıkabilmesini öğretmek için alttan birkaç basamağı pratik yapması için açık bırakın. Bebeğinizi merdivenlerde ustalaştıkça kendi gözetiminizde daha fazla merdiven çıkmasına müsaade edebilirsiniz. Emekleyerek gittiği eşyalara tırmanma isteği olacaktır. Bebeğinizi nazikçe uyarın ama mümkünse bu eşyaları ortadan kaldırın veya duvara sabitleyin.

Evde dikkat etmeniz gereken eşyalar;

Bebeğim Değişik Emekliyor Normal Mi?

Emekleme bir noktadan diğer bir noktama ilerleme şeklidir. Ve bebeğiniz bunu değişik şekillerde yapabilir.

  1. Klasik emekleme,
  2. Oturarak emekleme,
  3. Dönerek emekleme,
  4. Komando gibi sürünerek emekleme,
  5. Tek bacağı altta emekleme,
  6. Dizlerini kırmadan emekleme.

Emeklemenin Bebeğe Faydası Var mıdır?

Oturma ve yürüme arasında bir geçiş süreci olan emeklemenin faydaları vardır. Ama bebeğiniz emeklemez ise bunların olmayacağı için endişe etmeyin. Bebeklerin emeklemesi;

  1. Bebeklere vücudunun her iki tarafını da eşit kullanmayı öğretir. Kol ve bacak kasları güçlenir.
  2. Kol ve bacaklarını koordine şekilde kullanmayı öğretir.
  3. Beynin her iki tarafını birlikte kullandığı ilk aktivite olması nedeniyle önemlidir.
  4. Emekleme öğrenme becerisini, görsel izleme yeteneğini artırır.
  5. Gelişimsel becerilerini artırır ve büyüdüklerinde daha kolay üstünü giyinip soyunmayı becerir.
  6. İleride yürümesini sağlayacak yeterli kas gücü, denge ve koordinasyonunu sağlar.
Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111