Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00
Bebekler büyürken bazı dönemlerde yemeği reddetme ve iştah azalması sık olarak görülür. Bu durum aslında geçici olsa da pek çok anne baba bebeğinin büyümesinin yavaşlayacağı ve kilo alamayacağını düşündüğü için iştahının azalmasından yemekleri reddetmesinden endişelenir.
Genellikle aileler bebeklerinin bütün yiyecekleri her zaman aynı iştahla yeterli miktarda yiyeceğini düşünür. Aslında yeme isteği içgüdüseldir. Yani insanlar hayatta kalmak ve aç kalmamak için yemek yerler. Ama hepimizin iştahımızın az veya çok olduğu zamanlar olabilmektedir.
İşte aynı şekilde bebeklerde zaman zaman iştah azalmaları yaşayabilir. Bu nedenle anne baba olarak bu dönemleri iyi bilmeniz ve bebeğinizi ona göre değerlendirip beslerken aranızdaki ilişkiyi bozmamanız gerekir. Eğer kaygılanıp bebeğinize yemek yedirmek için çok ısrarcı olursanız bebeğiniz size direnç gösterecektir.
Bebeklerin yemeği Reddetmesinin bazı nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;
Bebekler büyürken doğal olarak iştahın azaldığı bazı dönemler olur. Bu sıklıkla büyümenin yavaşladığı 1 yaşından sonra görülür. Ayrıca sürekli hareket etmek isterler. Dolayısıyla yemeğe karşı istekleri azalır.
Bebekler sıklıkla 6 aydan sonra ilk dişini çıkarır ve yaklaşık 2-2.5 yaşa kadar bütün dişlerini tamamlar. Diş çıkarma döneminde diş etlerinde hassasiyet ve şişlik olur. Bebekler ağrı hisseder. Huzursuzluk uykusuzluk yaşar. Bu dönemde doğal olarak iştahta da geçici bir azalma olabilir. Ayrıca diş kaşınması nedeniyle ağızlarına sürekli obje götürürler bu da mide bulantısı ve öğürme yapar ve iştah kaybı yaratabilir.
Özellikle anne sütüyle veya mama ile beslenen bebeklerde ek gıdaya geçtikten sonra kabızlık sık karşılaşılan bir durumdur. Bebeğinizin bağırsakları yeni gıdaların sindirimine alışırken kakasını yapmakta zorlanabilir. Doğal olarak sindirim sisteminin dengesi bozulur. Kabızlık nedeniyle sindirim sisteminde rahatsızlık hisseden bebeklerde iştahsızlık ve yemek reddi olabilir.
Bebeklerin büyüme atağı olduğu dönemlerde belirgin bir iştah artması olabilir. Fakat büyüme atağı bitince iştah da birden düşme yaşanabilir. Bu da yemekleri reddetmesine neden olur.
Genellikle bebekler yiyeceklerin dokusuna, rengine, kokusuna, dokusuna bakar. Bazen bazı yiyecekler ona hoş görünmez. O zaman yemeği reddedebilir.
Ek gıda döneminde bazı bebeklerin pütürlü gıdalara karşı töleransı azdır. Yani tüketmekte zorluk yaşayabilir. Yemek yerken sürekli öğürme yapabilir. Bu da beslenme ile ilgili olumsuz deneyimler yaşamasına neden olur. Tabi ki bebeklerin pütürlü gıdalara alışması gerekiyor. Ama bu konuda yapısal olarak hassas olan bebeklere pütürlü yemesi için ısrar edilirse doğal olarak yemek yemeye karşı isteksizlik olabilir. Yemeğe karşı direnç gösterebilir.
Çocukların ve ufak bebeklerin dikkat süreleri normalden çok kısadır. O yüzden yemek zamanları özellikle televizyon sosyal medya vb gibi bir ortam olmaması gerekir. Yoksa dikkatleri dağılır ve kısa sürede yemek yemeği bırakabilirler. Yemek zamanları sakin bir ortam yaratılarak aile ile birlikte yemek daha uygundur.
Meyve suyu, ıhlamur, bebek çayları ve su gibi sıvı gıdalar bebekler ve ufak çocuklar için çok çekicidir. Ama özellikle küçük çocukların öğün aralarında fazla sıvı almaları onların küçük midelerini doldurur. Bu da öğün zamanı midelerini dolu hissetmelerine ve gıda reddine neden olabilir.
Aslında çoğu bebeğin emzirme döneminde hafif geçici bir bebeklik reflüsü olabilir. Ama bazı bebeklerde reflü ciddidir. Reflü hastalığı vardır. Bu bebekler özellikle yemek zamanı yutkunma sırasında yemek borusunda acıma ağrı hisseder ve bu nedenle yemeğe devam edemez. Her yemek sırasında bu olumsuz durum gıda reddine neden olur.
Bazı çocukların laktoz ve gluten hassasiyeti olabilir. Dolayısıyla bunları içeren gıdaları yediklerinde karın ağrısı, kusma, ishal gibi belirtiler yaşayabilirler. Bu nedenle yemek yemeyi reddedebilirler.
Bu durum özellikle yemesi için ısrar edilen bebeklerde ve yine yemek zamanında boğulma gibi olumsuz deneyimler yaşayan bebeklerde görülebilir. Bebek mama sandalyesine oturduğunda bu olumsuz deneyimleri hatırlayarak yemeği reddedebilir.
Sonuç olarak bebekler ve ufak çocuklar bazı dönemler iştah azalması yaşar. Gıdaları reddedebilir. Böyle bir dönemde aileler sabırlı olmalı ve bebeğin neden reddettiğini anlamaya çalışmalıdır. Çünkü eğer sabırlı davranılırsa gıda reddinin pek çoğu geçici olacaktır. Ama bebeğinizde gıda reddi 4-5 günden fazla sürerse, kusması varsa, normalden fazla bir huzursuzluk ve halsizlik gösteriyorsa belki bir doktor kontrolünün yapılması uygun olacaktır.
Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.
1443. Cd. YDA Center A Blok Kat:13 No:565 Çukurambar, Çankaya, Ankara