Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00
Labial yapışıklık kız çocuklarında genital bölgede vajen girişini ayıran küçük dudakların birbirine yapışarak kapanması ile meydana gelen bir durumdur. Ergenlik öncesi kız çocuklarında %1,8-3,3 sıklığında görülür. Genellikle 3 ay ile 4 yaş arasındaki çocuklarda görülür. 13-23 ay arasında en sık olarak rastlanır.
Aslında labial yapışıklık nedeni tam olarak açıklanamamıştır. Ama bazı mekanizmalar yapışıklık nedeni olarak düşünülmektedir. Doğumdan sonra anneden geçen östrojen seviyesinin düşmesini takiben bölgenin hijyeninin iyi olmaması veya temizlemek için yapılan aşırı sürtünme bağlı bölgesel inflamasyon nedeniyle yapışıklık oluşabilmektedir.
Bazen de bir idrar yolu enfeksiyonu, mantar enfeksiyonu veya bezin geç değiştirilmesi gibi hijyen koşullarının yetersiz olması da yapışıklığı tetikleyebilmektedir. Ya da alt temizliği sırasında sabun, şampuan ve ıslak mendil kullanmasının da yapışıklığa neden olabileceği düşünülmektedir.
Çoğu hasta aslında herhangi bir belirti göstermez. Genellikle rutin çocuk doktoru muayenesinde yapışıklık fark edilir. Bazen de aileler alt değiştirme sırasında kendileri yapışıklık olduğunu fark ederek doktora başvururlar. Nadiren de bazı çocuklarda idrar yaparken zorlanma, idrar yaptıktan sonra damlama olması, idrar yolu enfeksiyonu ve genital akıntı gibi belirtiler olabilmektedir.
Aslıda herhangi bir tedavi uygulamadan zamanla labial yapışıklık açılabilmektedir. Tabi idrar yaparken sıkıntı olmuyorsa veya idrar yolu enfeksiyonu gelişmiyorsa herhangi bir tedavi uygulamadan beklenebilir.
Ama özelikle etiyolojide östrojen eksikliği düşünüldüğü için tedavi ilk olarak bölgesel östrojen kullanımı önerilmektedir. Özellikle şikayeti olan hastalarda uygulama yapılabilir.
Tedavi için östrojenli kremler günlük olarak yapışıklık bölgesine sürülür. Zamanla bölgede yumuşama ve dudaklarda ayrılma gerçekleşir. Dudaklar ayrıldıktan sonra birkaç ay boyunca yumuşatıcı kremler kullanarak bölgenin tekrar yapışması önlenmelidir.
Östrojenli kremleri uzun süre 6 haftadan uzun süre kullanılması uygun değildir. Genital bölge renginde koyulaşma, irritasyon veya çekilme kanaması gibi yan etkileri olabilir. Östrojenli krem uygulaması ile tama yakın yapışıklık olan hastaların yaklaşık %50-80 arasında açılma genellikle sağlanır.
Labial yapışıklık krem uygulaması ile açılmaz veya idrar yaparken zorlanma veya idrar yolu enfeksiyonu varsa o zaman cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi yöntem küçük bebeklerde bölgesel uyuşturma ile oldukça basitçe uygulanan bir işlemdir. Ama büyük çocukların işlem sırasında uyutulması daha uygundur. Cerrahi uygulandıktan sonra yine yumuşatıcı krem veya vazelin kremler kullanılarak tekrar yapışması önlenemeye çalışmalıdır.
Hangi tedavi yapılırsa yapılsın labial yapışıklığın tekrar etme olasılığı yüksektir. Gerek lokal krem tedavisi gerekse cerrahi tedavi sonrasında yaklaşık %10-40 arasında tekrar yapışma olasılığı vardır.
Labial yapışıklık herhangi bir tıbbi hastalıkla ilişkili değildir. İleride doğurganlıkla da ilgili bir sıkıntıya yol açmaz. Eğer ki bebeklik ve çocukluk döneminde uygulanan lokal krem tedavisi veya cerrahi yöntemlere rağmen yapışıklık devam ederse ve labial yapışıklık çocukta idrar yaparken ağrı veya idrar yolu enfeksiyonu gibi herhangi bir sıkıntıya yol açmıyorsa takip edilebilir. Çünkü yapışıklık genellikle ergenlik dönemi ile birlikte östrojen salgılanmasının başlaması ile açılabilir.
Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.
1443. Cd. YDA Center A Blok Kat:13 No:565 Çukurambar, Çankaya, Ankara