Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00
Bebeğinizi doğumundan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını tek başına karşılamaktadır.
Anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin ihtiyacının %100’ünü, 6-9 ay arasında %70’sini ve 9-12. aydan sonra %30 ‘unu karşılar. 6. Aydan sonra anne sütü tek başına bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmaz. Bu nedenle ek gıdalar mutlaka başlanmalıdır.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalıdır. Sadece anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. Bebeklerin sağlık olarak büyüme ve gelişmeye devam etmeleri için ek gıdalar mutlaka uygun zamanda başlanmalı, kaliteli, hijyenik ve yeterli miktarda olmalıdır.
Bebeklere başlanacak ilk gıdalar ile ilgili değişik görüşler bulunmaktadır. Gerek doktorlar gerekse aile büyükleri ve ya arkadaşlarınız farklı gıdalar ile başlanmasını tavsiye edebilir. Bazı doktorlar bebeklere ilk sebze veya yoğurt verilmesini önerirler. İlk meyve verildiğinde bebeğin tatlıya alışıp sebze tüketmeyeceği görüşündedirler. Ama bu kanıtlanmış bir durum değildir.
Genel olarak bebeklerin çoğu tatlı yiyecekleri tercih ederler. Ama bunun onlara ilk başlanan ek gıdalar ile ilişkisi yoktur. Son yıllarda bebeklere verilecek ilk ek gıdaların özellikle 6. ayda demir depoları boşaldığı için demir içeriği yüksek besinler ve demir emilimini artıran sebze ve meyve ile yapılmış karışımlar olması gerektiği şeklindedir. Sonuçta bebeğinize ilk olarak başlayacağınız ek gıdanın ne olduğu bebeğiniz için pek fark etmez. Ama tahıl, et, sebze, meyve gibi gıdalardan yapılmış püreler ile başlanması uygundur.
Bebeklere başlanacak ilk ek gıdalar ile ilgili değişik görüşler bulunmaktadır. Gerek doktorlar gerekse aile büyükleri ve ya arkadaşlarınız farklı gıdalar ile başlanmasını tavsiye edebilir.
Bazı doktorlar bebeklere ilk sebze ve ya yoğurt verilmesini önerirler. İlk meyve verildiğinde bebeğin tatlıya alışıp sebze tüketmeyeceği görüşündedirler. Ama bu kanıtlanmış bir durum değildir. Genel olarak bebeklerin çoğu tatlı yiyecekleri tercih ederler. Ama bunun bebeklere ilk olarak başlanan ek gıdalar ile ilişkisi yoktur. Son yıllarda önerilen bebeklere verilecek ilk ek gıdaların özellikle 6. ayda demir depoları boşaldığı için demir içeriği yüksek besinler ve demir emilimini artıran sebze ve meyve ile yapılmış karışımlar olması gerektiği şeklindedir. Sonuçta bebeğinize ilk olarak başlayacağınız ek gıdanın ne olduğu bebeğiniz için pek fark etmez. Ama tahıl, et, sebze, meyve gibi gıdalardan yapılmış püreler ile başlanması uygundur.
1-Bebeğim her verdiğim gıdayı hiç itiraz etmeden yiyecektir. Evet ek gıdalar başlanırken annelerin en çok beklediği şey bebeklerin bütün ek gıdaları hiçbir sıkıntı yaşamadan yiyeceğidir. Ama özellikle ilk ay bebeğinizin ek gıdalara sadece alışması yeterlidir. Altı ay boyunca anne sütü almış bebeğinizin hiç sorun çıkarmadan bütün ek gıdaları kabul etmesi pek beklenmez. Tabi sevdiği ve çok kolay kabul ettiği yiyecekler olacaktır. Ama sevmediği ve yemek istemediği gıdaların da olabileceğini unutmayın.
2-Ek gıdalara erken başlamazsan daha sonra bebeğinde yeme sorunu yaşarsın. Tamamen çevrenin etkisi ile oluşturulmuş bir kanıdır. Ek gıdalara bebeğiniz 6 aylık olduğunda başlayabilirisiniz. Çünkü bebeğinizin barsak enzimleri ve böbrek sistemi henüz yeterli olgunluğa erişmemiştir. Ek gıdanın erken başlanması anne sütünün büyüme ve bağışıklık sistemi üzerine olan olumlu etkilerini azaltır. Ayrıca yine ek gıdalara erken başlanması bebeklerde enfeksiyon riskini artırabilir.
3-Ek gıda beslenmesinde bebeklerin mutlaka çorba içmesi gerekir. Aile büyükleri her zaman bebeklere çorba hazırlamak ister. Ama çorba sulu bir bir gıda olması nedeniyle bebeğin zaten çok küçük olan midesini doldurup, büyümesinin en hızlı olduğu dönemde bebeğin daha az kalori almasına neden olur. Bu nedenle bebeklere hazırlanan gıdalar her zaman püre kıvamında hatta bebeğin tölere edebildiği kadar koyu kıvamda olmalıdır.
4-Bebeğim pütürlü gıdaları tölere edemiyor. Hep püre yedirmek zorundayım. Maalesef annelerin en sık yaptığı hatadır. Özellikle kolay yemesi ve öğürme refleksi olmadan annenin rahat etmesi nedeniyle pek çok anne bebeğini böyle besler. Fakat tamamen çok hatalı bir uygulamadır. Ek gıdalara ilk başladığınız ay belki bir süre bebeğinize püre verebilirsiniz ama 7 aydan itibaren bebeğinizin yediği gıdaları püre yapmayı bırakmalısınız. En geç 10 aya kadar bebeğinizin hem pütürlü gıdaları hem de lokma yemeyi öğrenmesini sağlamanız daha sonra oluşabilecek beslenme sorunlarını önleyecektir.
5-Bebeğim bazı gıdaları kesinlikle sevmiyor. Bebekler ilk zamanlar yeni gıdaları kabul etmekte zorluk yaşayabilir. Anneler genellikle ilk bir kaç denemede bebekleri ek gıdayı kabul etmediğinde sevmediğini düşünerek vermekten vazgeçer. Oysa bebeklerin bir gıdayı sevmediğini kabul etmek için en az 10 kez arlıklı olarak denemek gerekir.
6-Ek besin başlandıktan sonra anne sütü artık azaltılabilir. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Bebeğiniz henüz bir süt bebeğidir. Esas öğünü süt olmalıdır. Bebeğinizi 2 yaş olana kadar isteğe bağlı olarak emzirmelisiniz. Eğer mama ile besleniyorsa da doktorunuzun önerdiği miktarda mamayı kullanmanız gerekir.
7-Bebeğime tablet-telefon veremeden yemek yediremiyorum. Bazen anneler sadece bir şeyler yedirebilmek için çok doğru olmayan yollara başvuruyor. Bebek bir kez buna alıştığı zaman da başka türlü yemek yemez hale geliyor. Zaten yemek sırasında sadece önündeki tablet, televizyon, çizgi film ve reklama odaklanan bebek hem yediğini fark etmiyor hem de yemek yemeği öğrenemiyor. Oysa biraz sabırlı olup onu da yemek yeme olayı içine alıp biraz desteklerseniz sorun çözülür.
Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.
1443. Cd. YDA Center A Blok Kat:13 No:565 Çukurambar, Çankaya, Ankara