+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebekler Mamayı Nasıl Bırakır?

Bebekler Mamayı Nasıl Bırakır?

Bebeğimin Mama Takviyesini Nasıl Kesebilirim?

Doğum sonrası ilk haftalarda emzirmeye alışma döneminde bebeğinizin mamaya ihtiyacı olmuş olabilir. Aşırı kilo kaybı, sarılık, hipoglisemi vb nedenlerle mama başlanmış olabilir. Ama ilerleyen günlerde mamayı kesmek isteyebilirsiniz. Aslında bu bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Çünkü anne sütü bebeğinizin hayata sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlayan bir beslenme şeklidir. Eğer mamayı kesmeye karar verdiyseniz önce mutlaka çocuk doktorunuz veya bir emzirme danışmanından yardım alın. Çünkü mamayı azaltırken bebeğinizin yeterli beslenip kilo alabilmesi için yakından takip edilmesi gerekir. Mamayı ya hızlı bir şekilde yani birden ya da yavaş yavaş kesebilirsiniz. Hangi yöntemi seçeceğinize yine mutlaka doktorunuz ile birlikte karar vermeniz gerekir.

Bebeğe Mama Bıraktırma

  1. Mamayı kesmeye başlamadan önce ilk olarak bebeğiniz kaç ml ve kaç kez mama alıyor, memenizi günde kaç kez emiyor, alıyorsa sağılmış süt kaç ml ve kaç kez alıyor, günde kaç kez idrar yapıyor, idrar rengi nasıl, kaç kez kaka yapıyor, emzirme ve mama sonrası tatmin oluyor mu gibi soruların cevaplarını kayıt edin.
  2. Bu soruların cevaplarına göre çocuk doktorunuz ile görüşerek mamayı azaltmaya başlayın. Mamayı kademeli mi veya birden mi keseceksiniz doktorunuz ile birlikte karar verin.
  3. Bebeğinizin vücut ağırlığı önemlidir. Aralıklı olarak tartılması mama miktarının ayarlanmasının esas noktasıdır. Mamayı azaltmadan önce bebeğinizin kilosunu kaydedip mamayı azaltmaya başladığınızda 3-7 gün aralarla aynı şekilde ağırlık kontrolü yaptırın.
  4. Mama miktarını kademeli olarak azaltın. Mama miktarını birkaç güne bir aldığı total miktardan 30 ml olacak şekilde azaltın. Bu süreçte emzireme sayısını giderek artırın. Daha sonraki takiplerde eğer mama alımını azaltılırken kilo alımı iyi gidiyorsa bazen birkaç günde bazen de birkaç haftada bir mama miktarını azaltıp emzirmeyi artırın. Mamayı çok hızlı azaltmaya çalışmayın. Günde 30 ml azaltarak başladıktan sonra eğer bebeğiniz tölere ediyorsa o zaman 60 ml kadar günlük azaltmayı deneyin. Ama azaltma sırasında bebeğinizin yeterli süt aldığını gösteren işaretler azaldı ise kesinlikle eski doza tekrar dönerek daha yavaş azaltmaya çalışın. Gerekirse daha uzun bir süre mamayı azaltmadan aynı miktarda kalın daha sonra bebeğiniz tölere ederse azaltmaya tekrar başlayın.
  5. Mamayı mümkünse biberon dışı yöntemler ile vermeye çalışın. Kaşık biberon, enjektör, fincan veya emzirme destek sistemi gibi yöntemler kullanın. Ama hangi yöntem ile destek yapacağınıza mutlaka doktorunuza danışarak karar verin. Anne memesinden uzaklaşmayacak şekilde destek yapmanız bebeğiniz için en iyisidir.
  6. Bazen bebeğinizin çok fazla miktarda mama alması gerekiyor olabilir. Her emzirme sonrası az miktarda mama desteği yapılacağı gibi bazen de gün içinde bir veya iki doz yüksek miktarda mama da verilebilir. Eğer mamayı biberon ile verecekseniz günlük biberon sayısını az sayıda tutmaya çalışın. Biberonu sık kullanmayın. Az sayıda biberon ile yüksek miktarda mama vermek daha iyi olabilir. Böylece gün içinde biberon ile karşılama sayısını azaltmak bebeğin emzirmeye devam etmesini ve emmeyi artırmasına yardımcı olur. Bu süreçte hangi uygulamanın yapılacağına doktorunuz veya bir emzirme danışmanı ile birlikte karar verin.
  7. Mama miktarını azaltırken yapmanız gereken şey anne sütünü artırmaktır. Sütü artırmak için bebeğinizi sık sık emzirin, gerekirse her iki memeyi teklif edin, memeyi düzgün tutmasını sağlayın, dengeli beslenin, sıvı alımınıza dikkat edin, süt artırıcılardan destek alın ve moralinizi yüksek tutmaya çalışın.
  8. Süt miktarınızı artırmanın bir diğer yolu da sütü sağmaktır. Bu dönemde hem bebeğinizi beslemek hem de fazla süt olması için süt sağmak her zaman faydalıdır. Bebeğiniz emdikten sonra pompa yapmak sütünüzün artışını sağlar. Eğer ki bebeğiniz memeyi tutmuyor ve çok zayıf emiyor memeyi boşaltamıyorsa o zaman sütün sağılması memenin daha iyi boşalmasını sağlar ve sütünüzü artırır. Bir hastane tipi pompa kullanmanız ve ikili sağma pompası kullanmanız bu dönemde işinizi kolaylaştırır. Belki sütünüz iyice artana kadar gün içinde sık sık sağmak (günde 8 kez gibi),bebeğinizi emzirdikten sonra kalan sütü sağmak sütünüzü artırır. Tabi sütü artırmanın esas yolu bebeğiniz iyi emiyorsa sık sık emzirmektir.
  9. Mamayı azaltmak bazen çok kolay olsa da bazen mama miktarını azaltmak ve ya kesmek mümkün olmayabilir. Önemli olan doktorunuz ile görüşerek bebeğinizin büyümesini sağlayacak şekilde gerekli olan mama miktarını saptamak ve buna uygun şekilde mama desteği yaparak, emzirmeye devam etmektir.
Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111