Bebekle Rahat Yolculuk İçin Önerileri
Çocuğunuzla seyahate çıkmak çok zevkli bir deneyimdir. Tabi ilk kez tatile çıktığınız zaman bir miktar endişe hissedebilirsiniz. Ve size bu durum çok zor gelebilir. Aslında çocuklarla tatil zor olduğu kadar bir o kadar da zevklidir. Hayatınız boyunca belki unutamayacağınız anılarınız olacaktır. Ama yapacağız yolculuk sırasında bir takım sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Çünkü yolculuk sırasında hepimizin yorulduğu gibi çocuklarınız da yorulur. Bunun dışında acıkır, susar, çişi gelir, olmadık şeyler ister, sıkılır, uykusu gelir, hasta olabilir, kusabilir yani yolculuk sırasında size bir takım zorluklar yaratabilir. Bu nedenle yolculuk öncesi yapacağınız bazı hazırlıklar bir miktar işini kolaylaştırabilir. Öncelikle çocuğunuzun yaşına uygun olarak gideceğiniz tatili ve yapacağınız yolculuğu çocuğunuza mutlaka anlatın. Araba ve ya uçak ile mi gidiyorsunuz, yol ne kadar sürecek, tatile nereye gidiyorsunuz otel mi yoksa akrabalara mı, tatilde ne kadar kalacaksanız gibi. Ayrıca yine çocuğunuzun yaşına uygun olarak eşyalarını hazırlamasını, istediği oyuncak, kitap, giysi, sevdiği yiyecekleri yanınıza alması için çantasını hazırlamasını isteyin ve ona yardımcı olun. Bunlar dışında çocuğunuz ile yolculuğunuzu kolaylaştıracak diğer pratik ipuçları ise şunlar olabilir.
Bebekle Araba İle Yolculuk İçin Öneriler
- Yolculuk saatini planlamanız uygun olur. Çünkü kısa da olsa uzun da olsa araba içinde belli saat bebeğinizin sıkılmadan durması biraz zordur. Bu nedenle gündüz de olsa gece de olsa bebeğinizin uyku saatine göre yoluculuğunuzu planlamanız en iyisidir.
- Bebek ve çocuklarınız için mutlaka yaşına ve kilosuna uygun bir araba koltuğunun olması güvenlik açısından çok önemlidir. Ayrıca araba içerisinde kapıları açmasını önleyen çocuk kilit koymayı unutmayın.
- Yolculuk süresi boyunca her zaman emniyet kemerini takılı tutun.
- 13 yaş altındaki çocuklarınızı kesinlikle öne oturtmayın.
- Yolculuk sırasında rahat edebileceği kıyafetler giydirin. Araba içerisinde gerekli olabilecek bez, yedek giysi, çorap, iç çamaşırı, battaniye vb malzemeler bebeğinizin yaşına uygun olacak şekilde yanınıza alın.
- Yolculuk sırasında oluşabilecek istenmeyen kazalar ve ya hastalık durumuna göre doktorunuzun da önerebileceği ilaçları (ateş düşürücü, bulantı kesici vb)ve malzemeleri (yara bandı, gazlı bez vb) içeren bir ilk yardım çantası hazırlayın.
- raba içerisinde çocuğunuzu oyalayacak yaşına uygun olarak oyuncaklar, kitaplar, dergiler, boya kalemleri, stikerlar yanınıza alın. Onu oyalayacak değişik oyunlar ve şarkılar hazırlayın.
- Çocuğunuzun yaşına göre araba içerisinde beslenmesini sağlayacak gıdaları yanınıza almayı ihmal etmeyin Bebekler için zaten anne sütü alıyorsa sıkıntı yoktur ama mama ile besleniyorsa temiz biberon, su ve mama almayı unutmayın. Daha büyük çocuklar için araba içerinde yiyip içebileceği su ve atıştırmalık gıdalar (kuruyemiş, kuru meyve vb gibi) bulunmasını sağlayın.
- Yol boyunca 2 veya 3 saat arayla mola vermeye çalışın, çünkü çocuğunuz uyumuyorsa araba içinde sıkılacaktır.
- Çocuğunuzu birkaç dakika olsa bile kesinlikle araba içinde yalnız bırakmayın.
- Sıcak havalarda araba içerisinde sıcak çarpması tehlikesi olması nedeniyle bebeğiniz uyuya kalırsa bile araba içerinde kesinlikle yalnız bırakmayın.
- Eğer çocuğunuzu araba tutuyorsa yolcuk öncesi çok fazla midesini dolduracak şekilde beslemeyin. Az miktarda ve katı gıdalar vermeye çalışın ve en az 1 saat önce beslenmesine dikkat edin. Bunun dışında gerekli olursa doktorunuzun önereceği bir bulantı kesici ilaç kullanın.
Bebekle Uçak İle Yolculuk İçin Öneriler
- Uçak yolculukları öncesi eğer bebeğinizin kronik bir hastalığı varsa mutlaka doktorunuza danışın.
- Doğumdan sonra yolcuk yapacak olursanız bebeğiniz 1 haftalık olduğunda doktorunuza danışarak uçak yolculuğu yapabilirsiniz.
- Yolculuğunuz uzun ve ya kısa bir uçuş da olsa saatini bebeğinizin uyku saatine göre ayarlama çalışırsanız iyi olur.
- Uçuş öncesi havaalanına çok erken gitmeyin çocuğunuz uçağa hemen binmek için huzursuzluk çıkarabilir. Yine koltuk seçiminde uçaktan daha erken inmek için önleri tercih etmeye çalışın. Eğer bebeğiniz küçük ve kucakta yolcuk edecekse heck in sırasında uçakta yer durumu müsait ise yanınızdaki koltuğun boş kalmasını rica edebilirsiniz.
- Bütün yolculuklarda olduğu gibi uçak yolculuğunda da çocuğunuzu rahat kıyafetler ile giydirin.
- Uçak içerisinde bebek için ihtiyaç duyacağınız bütün malzemeleri yanınıza almaya çalışın, özellikle ufak bebekler için bez, alt değiştirme malzemeleri, yedek kıyafet, önlük, battaniye kısaca bebek bakım çantasını yanınıza alın.
- İki yaş altı bebekler hava yolu şirketleri uygulaması nedeniyle uçak içinde kucakta seyahat eder. Kabin memuru tarafından bebek kemeri verilir. Daha büyük çocuklar için ise ayrı koltukta kemer bağlanarak oturmalıdır.
- Yolculuk da kalkış ve inişler sırasında basınç farkı nedeniyle oluşabilecek kulak ağrısını azaltmak için bebeğinizi emzirin ve ya daha büyük çocukların bir şeyler içmesi veya sakız çiğnemesini sağlayın.
- Yine bebeğiniz anne sütü dışında mama ile besleniyorsa yedek mama ve ek gıdalardan yanınıza almanız iyi olur. Çünkü uçak içerisinde bebeğiniz için uygun yemekler olmayabilir.
- Uçak içerisinde sıkılmasını önleyecek oyuncaklar, kitap, boyama kalemleri, stickerlar vb malzemeleri yanınıza alın.