Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00
Anne babaların çoğu çocuklara kitap okumanın ve okumaya erken dönemde başlanmanın ne kadar önemli olduğunu bilir. Ama çok ufak bebeklere kitap okurken onun anlamadığından, bebeklerin kitabı sadece ısırmak istediğinden, kitabın başında hiç oturmak istemediğinden bunun çok zor olduğunu düşünür.
Aslında bütün bebekler aynı şeyleri yapar. Bebeğiniz veya çocuğunuzun kitaplardan zevk almadığını düşünseniz de mutlaka bir şeyler öğreneceğini unutmayın. Çünkü kitaplar ve okumak öğrenmenin en etkili yoludur.
Çocuğunuza kitap okumanızın pek çok faydası vardır. Bunlar;
Bebeğinize ne kadar erken kitap okumaya başlarsınız o kadar iyidir. Hatta anne karnında bile bebeğiniz konuştuklarınızı duyar. O yüzden bebeğiniz doğmadan bile okumaya başlayabilirisiniz. Ama doğumdan sonra bebeğin bakımı çok vaktinizi aldığı ve sizi çok yorduğu için okuyamıyor olabilirsiniz. Kendiniz suçlu hissetmeyin. Ne zaman kendinizi rahat hissederseniz o zaman okumaya başlayabilirisiniz.
Ama özellikle bebeğiniz 4 aylık olmaya başladığında onunla oynamak ve tabi kitap okumak da daha kolay olacaktır. Ne kadar kitap okuduğunuz bebeğinizin yaşına ve günlük aktivitenize göre değişebilir. İlk aylar okuma süreniz 1-2 dakika olabilir ama bebeğiniz okul çağına geldikçe bu süreler 30 dakikaya kadar uzayacaktır. Tabi 1-2 dakika bile olsa kitap okumaya zaman ayırmak bebeğinize rutin oluşturmak açısından oldukça önemlidir.
Bebeğinize ve çocuklarınıza kitap okumanız onların kitapları sevmesini ve ileri dönemde kitap okuma becerilerini geliştirmesi sağlar. Bunun için yapabilecekleriniz;
Bebekler için kitap seçerken özellikle ilk aylarda ufak olan bebeğinizi kucağınızda tuttuğunuzda yaklaşık 20 cm den seçebileceği kitapları tercih edin. Özelikle ilk aylarda kontras renkli siyah beyaz gibi renkli kitaplar dayanıklı karton kumaş vb içinde kelimesi az olan resimleri daha belirgin kitaplar olması iyidir.
Bebekler biraz daha büyüdüklerinde biraz daha yazılı günlük hayatı gösteren havyalar, arabalar ve eşyaları içeren resimleri bulunan kitaplar daha fazla ilgi gösterirler. Sayfaları çevirmeye hareket eden veya ses çıkaran kitaplar biraz daha fazla ilgilenirler. Çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde günlük olayları anlatan, rakamları sayıları öğreten kitaplar okuyabilirisiniz.
Daha sonra hikaye anlatan daha çok kelimesi olan ve karmaşık olayları içeren kitaplar tercih edebilirisiniz. Zamanla konuşan hayvanlar ve periler gibi fantastik kitaplar, hayal gücünü genişletecek kitaplar da ilgilerini çekecektir. Ayrıca çocuğunuzun kendi ilgi alanına göre kitaplar okumanız daha çok kitaplara merakını artıracaktır.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gelişimsel Pediatri Bilim Dalı ve Gelişimsel Pediatri Derneğinin önerdiği kitap listesini indirmek için tıklayınız!
Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.
1443. Cd. YDA Center A Blok Kat:13 No:565 Çukurambar, Çankaya, Ankara