+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Bebeğimi Memeden Nasıl Kesebilirim?

Bebeğimi Memeden Nasıl Kesebilirim?

Bebek Memeden Nasıl Kesilir?

Bebeğimi sütten ne zaman kesebilirim veya bebek memeden nasıl kesilir sorusu annelerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Aslında yanıtı çok basittir bebeğinizi sütten sizin ve bebeğinizin hazır olduğu zamanda kesebilirsiniz. Dünya sağlık örgütü anne sütünüz yetiyorsa bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini ve takiben 6. aydan sonra ek gıdalar ile birlikte 2 yaşına kadar anne sütü almasını tavsiye eder. Aslında emzirmeye ne kadar devam ederseniz edin sütünüz her zaman bebeğiniz için faydalıdır. Genellikle ek gıdalar başlandığı zaman anne sütünün artık kesilebileceği gibi yanlış bir düşünce vardır. Aslında bebeğinizi 1 yaşından sonra da emzirmek bağışıklık sistemini desteklediği kadar beslenme ihtiyacını da karşılar. Ama esas olan bebeğinizin duygusal ihtiyaçlarını da karşılamasıdır. Bebeğinizin sütten kesilmesi demek anne sütünü tamamen bırakması demektir. Bunun zamanını ise siz ve bebeğiniz belirler.

Bazen bebekler kendi istekleri ile emmeyi azaltır ve sütten kesilir. Bu durum genellikle ek gıda başlandığı zaman olur. Katı gıda yemeye başlayan bebek memeye ilgisini kaybedebilir. Bazen de bebek biraz daha büyüdükçe bir yaşa doğru katı gıdalar iyice artınca emmek istemeyebilir. Bunun dışında bebekler özellikle büyüdükçe çevreye ilgisi artar ve emmeye olan ilgisi azalabilir. Memeye geldiklerinde çok kısa memede kalıp hemen memeyi bırakıp, uzun süre memede kalmak istemez çevresi ile ilgilenir. Kısaca memeyi bırakmaya hazır olduklarının sinyalini verirler. Tabi anneler tahmin etmedikleri ve hazır olmadıkları bir zamanda bebekleri memeyi bırakmaya başlayınca üzüntüye kapılabilir. Bu nedenle eğer emzirmenin kesilmesine hazır değilseniz bu dönmede isterseniz doktorunuz ve ya bir emzirme danışmanından destek alabilirsiniz.

Bazı durumlarda ise anneler bebeklerini memeden kesmek isteyebilir. Özellikle anneyi çok yoracak şekilde gece emzirmeleri devam ediyorsa ya da annenin kendi sağlığı açısından emzirmesi sıkıntılı ise, anne kendine odaklanmak istiyor, belki çalışma hayatı emzirmeye müsaade etmeyecek kadar ağırsa , ikinci bir gebelik durumu veya isteği varsa anne bebeğini memeden kesmek isteyebilir. Eğer siz gerçekten bebeğinizi sütten kesmek istiyorsanız genellikle iki yol kullanılır. Bunlar ya birden kesmek ve ya kademeli olarak kesmektir. Bebeğinizi sütten birden kesilmesi bebeğiniz için duygusal bir travma yaratabilir. Ayrıca birden kesmek memenizde fazla süt birikmesi ve meme iltihabı gibi sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle daha çok tavsiye edilen metot bebeğinizi sütten kademeli olarak kesmektir.

Bebeğimi Memeden Nasıl Kesebilirim?

1- Bebeğinize sütü keseceğinizi anlatın. Artık her şeyi anlayacak duruma gelmiştir. Artık büyüdüğünü söyleyin. Büyümüş çocukların artık memeden süt içmediğini söyleyin. Ama bu süreçte daha fazla kucaklayın ve sevgi göstermeye çalışın. Her istediğinde onun yanında olmaya çalışın.

2- Bebeğinizi memeden kesmek stresli bir durumdur. O nedenle bu süreçte taşınmak, diş çıkarmak, tuvalet eğitimi vb gibi bebeğinize stres yaratacak başka durumların olmamasına dikkat edin.

3- Sizin ve bebeğiniz için uygun olan emzirme sınırlarını çizin. Çocuğunuza bu bağlamda memenizi sürekli teklif etmeyin ama isterse de geri çevirmeyin. Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın.

4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın. Gün içinde kaç kez emiyorsa en azından bir kısmında emzirme süresini kısıtlayın. Genellikle vazgeçemediği bir emzirme varsa veya uyku sırasında emzirilmek hoşuna gidiyorsa en son kısaltacağınız emzirmeler bunlar olmalıdır. Emzirme süresini kısıtlatmak için emzirme sonrası onu seveceği bir aktiviteye yönlendirip böylece süreyi kısıtlamayı başarabilirsiniz.

5-Sabah emzirmelerini kesmek için bebeğinizden önce kalkın üstünüzü değiştirin kahvaltısını hazırlayın. Bebeğiniz uyandığında kahvaltıya yönlendirin ve kardeşlerin veya eşinizin onun dikkatini dağıtarak meme istemesini engelleyin.

6-Gün içindeki emzirmelerde ise ona bir set koyun. İstediği zaman değil belli zamanlarda emebileceğini söyleyin. Gün içinde değişik atıştırmalıklar verin. Meme isteyebileceği durumları tahmin edebiliyorsanız bu durumlardan kaçınmaya çalışın. Çocuğunuz sıkılmadan huzursuz olmadan önce değişik aktivitelere yönlendirin.

7-Dışarı çıktığınızda emmek istediği zaman memenize kolay ulaşabileceği kıyafetler giymeyin. Ev içinde bebeğinizin yanında soyunup memenizi görmesine böylece emmeyi hatırlamasına müsaade etmeyin.

8-Gün içinde değişik aktiviteler götürüp ilgisinin diğer şeylere yönelmesini sağlayın. (Parka götürün, akrabalar ile buluşun, diğer çocuklar ile bir araya getirin, oyun gruplarına gidin vb )

9-Bebeğinizin emerek uykuya dalıyorsa en zorlanacağız emzirmeler gece emzirmeleri olur. Bu emzirmeleri azaltmadan önce uyku rutininde bir miktar değişiklik yapın. Uyku öncesi kitap okuma, şarkı söyleme, sarılıp sohbet etme gibi değişik aktiviteler koyun bu durumu biraz kolaylaştırır. Gece uyandığı zaman ise belki eşinizden yardım alabilirsiniz. Gece bebeğinizi sakinleştirip yatırmaya çalışabilir.

10-Memeden kesme sırasında çevrenin etkisiyle memenize acı sürme, boyama veya bant yapıştırma gibi değişik uygulamalar bebeğinizi psikolojik olarak etkileyebilir. Emzirme süresince bebeğiniz ile aranızdaki duygusal bağı zedeleyebilir. Bu tür uygulamaları kullanmamaya çalışın.

11-Bebeğinizi memeden keserken bebeğiniz çok stres ve gerginlik yapıyorsa huzursuz oluyorsa o zaman kısa da olsa emzirin.

Sonuçta anne sütünün kesilmesi için doğru zaman yoktur siz ve bebeğiniz hazır olduğunuz zaman bebeğinizi sütten kesebilirsiniz. Bebeğinizin durumunu değerlendirip ona göre karar vermelisiniz. Eğer siz bebeğinizi sütten kesmek için hazırsanız fakat bebeğinizin henüz buna hazır olmadığını görüyorsanız çok fazla strese giriyor, zorluyor ve inat ediyorsa sakın aceleci davranmayın ve elinizden geldiği kadar sabırlı olmaya çalışın. Muhtemelen doğru zaman değildir. Bir süre ara vermek sizin ve bebeğiniz için en iyisidir.

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111