+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması

Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması

Doğumdan sonra bazı durumlarda anne sütünün sağılması gerekebilir. Gerekli olduğu durumlar dışında anne sütünün sağılması sütün artması ve devamlılığı konusunda da etkili olan bir yöntemdir.

Anne sütü ne zaman sağılması gerekir?

Anne sütü sağılmasında hangi süt pompaları tercih edilebilir?

Aslında anneler için en kolay olanı elle süt sağmaktır. Hiçbir pompaya gerek olmadan anne istediği yerde sütünü sağabilir. Ama değişik süt pompaları da süt sağmak için kullanılabilir. Elle kullanılan mekanik süt pompaları olduğu gibi, elektrikli, tekli veya her iki memeden sağan ikili pompalar da bulunmaktadır. Anneler hangi şekilde süt sağacağına ve hangi pompayı seçeceğine kendi ihtiyacına göre karar vermelidir.

Süt sağma sırasında unutulmaması gereken şey her zaman hijyen kurallarına, el temizliğine ve kullanılacak pompa parçaları ve sütün biriktirileceği kap ve poşetlerin temiz olmasına dikkat edilmesidir.

Anne sütü sağmayı kolaylaştırmak için neler yapılabilir?

Hangi sıklıkta süt sağılması gerekir?

Süt sağma sıklığı için genellikle önerilen 3 saat arayla 15-20 dakika süreyle sağılması şeklindedir. Doğumdan sonraki süreçte eğer bebeğiniz sağlıklı ve yanınızda ise emmesi iyi ise sütün sağılmasına gerek yoktur. Çünkü bu dönemde süt çok az salınır ve ilk ağız sütü koyu kıvamlıdır. Pompalama sırasında çok az süt gelmesi annelerin sütüm yok endişesine kapılmalarına neden olur. İlk günlerde eğer anne ve bebek birlikte değilse doğum sonrası ilk saatler içinde süt pompası kullanılabilir. Bu memelere uyarı vererek sütün artışını kolaylaştırır. Daha sonraki süreçte eğer bebeğiniz ile birlikte değilseniz 3 saat arayla süt sağmaya devam edebilirsiniz.

Sağılan anne sütün saklanması

Süt sağılmasından önce eller mutlaka yıkanmalı, kullanılacak süt pompasının bütün parçaları yıkandıktan sonra mutlaka steril edilmelidir.

Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.

Sağılmış anne sütü ;

Derin dondurucuda saklanan süt önce buzdolabının alt kısmına indirilerek erimesi sağlanır. Daha sonra sıcak su dolu bir kap içerisinde benmari usulü ısıtılarak bebeğe verilir. Çözünmüş olan süt 24 saat içinde kullanılmalıdır. Bir kez erimiş olan süt ise kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Eğer donmuş sütün acil olarak kullanılması gerekiyorsa sıcak su içinde eritilebilir. Ama sütün içine su kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Elle süt sağma nasıl yapılır?

Annelerin çok kolay uygulayabileceği ve herhangi bir hazırlık gerekmeden kullanabilecekleri bir yöntemdir. İstediği zaman istediği yerde elle sütünü sağabilir. Eğer süt pompası meme ucunu acıtıyorsa, meme ucu çok yaralı ve anne bebeği memeye tutturmada zorlanıyorsa, ilk günlerde pompaya akmayan koyu ve az miktardaki ilk ağız sütünü sağmak için, aşırı dolu olan ve pompa ile boşaltılamayan memeyi rahatlatmak için elle süt sağma tercih edilebilir.

Elle süt sağma nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111