+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

8. Ay Bebek Beslenmesi

8. Ay Bebek Beslenmesi

Ek gıdaları başlayalı iki ay oldu ve tabiî ki bir miktar yol kat ettiniz. Bu dönemde bazı bebekler yeni gıdalara alışmakta hala zorluk çekiyor olabilir. Ama anneler endişe etmeyin ve 1 yaşa kadar bebeğinizin ana öğünün yine sizin sütünüz olduğunu unutmayın. Gerçekten sabırlı olun ve bebeğinizin yeni gıdaları tanımasına destek olun. Bunun dışında yine bazı bebekler mizaç olarak ek gıdaları kendileri yemek isteyebilirler. Bu bebekleri anneleri kaşıkla beslerken sorun yaşayabilir.

Bebekler kaşıkla verilen gıdaları reddedebilir. Böyle bir bebeğiniz varsa ona karşı fazla ısrarcı olmadan özellikle parmaklarını kullanarak yiyebileceği gıdaları teklif etmeniz en iyisi olur. Bebeğiniz ellerini kullanarak beslenirken siz de bir miktar ona destek olarak ek gıdalara alışmasını sağlayabilirsiniz.

Sekizinci aydan sonra alışmış olduğu gıdalara baklagilleri ekleyebilirsiniz. Baklagiller biyolojik değeri yüksek protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi. Bu gıdaları mutlaka önceden ıslatıp, ıslatma suyunu döküp, iyice haşlamak ve üzerindeki zarları almak bebeğinizin sindirim sisteminde oluşacak gaz rahatsızlığını azaltacaktır. Baklagilleri bebeğiniz alışana kadar sebze pürelerinin içerisine az miktar koyarak 1 tatlı kaşığı gibi başlayın. Çünkü fazla miktarda verdiğiniz zaman sindirim sıkıntısı yaşayabilir. Sindirim sistemi baklagillere alışınca nohut ve mercimek yemeğini yedirebilirsiniz.

Bu ayda bebeğinize önemli bir hayvansal protein balık da başlayabilirisiniz. Balık biyolojik değeri yüksek protein ve omega 3 yağları içerir. Ayrıca demir ve çinko açısından zengin bir besindir. Az miktarda ve yavaş yavaş artırılarak alerjik reaksiyon açısından dikkat edilerek başlanmalıdır. Ayrıca balığın başlama ayı olarak doktorların değişik uygulamaları olabilir. Bebeğinizin alerjik bir yapısı varsa mutlaka doktorunuza danışarak başlamanız uygun olur. Verebileceğiniz balıklar özellikle ağır metalleri biriktirmemiş balıklar olmalıdır. Balığı sebzeler ile balık çorbası şeklinde verilebileceğiniz gibi, fırında veya buğulama şeklinde de pişirebilirsiniz. Genel olarak bebeğinize haftada bir veya iki kez balık verebilirsiniz. Balıklar mutlaka kılçıkları iyi temizlenmiş olmalıdır. Tercih edebileceğiniz balıklar somon, uskumru, palamut, istavrit, sardalya, hamsi vb olabilir.

Sekizinci aydan itibaren bebeklere parmak besin olarak tarif edilen gıdaların başlanması gerekir. Parmak gıdalar veya parmak beslenmesi bebeğin ellerini ve parmaklarını kullanarak yiyeceği gıdalar ile kendini beslemesi olarak tarif edilir. Bebekler genellikle sekiz aylık oldukları zaman bazen daha erken yiyecekleri kendi yemek için çabalar gösterir. Sürekli kaşığı tutma isteği, yiyeceklere uzanıp alma ve ağzına götürme gibi. Bu durumda artık bebeğiniz kendi kendini beslemeye hazır olduğunun işaretlerini vermiş demektir. Bazı aileler ek gıdaya başladığında hiç kaşık kullanmadan bebeklerin elleri ile kendisini beslemesine izin verebilir. Bu tür beslenme şekli bütün dünyada da kullanılan BLW yöntemidir.

Parmak beslenmede bebekler önceleri avuç içi ile kavradıkları yiyecekleri bir süre sonra baş ve işaret parmağı ile yakalayarak kıskaç tutma yaparak ağzına götürmeyi başarır. Parmak beslenmesi sırasında gıdalar mama sandalyesi üzerine 2 veya 3 adet konmalı eğer bebek tüketirse devam edilmelidir. Bir kase dolusu parmak gıda koyduğunuz zaman bebeğiniz muhtemelen bir kısmını dağıtıp dökecektir. Bunun dışında parmak gıdalar mama sandalyesinde oturarak yenilmelidir. Boğulma riski nedeniyle araba koltuğu veya ana kucağı kesinlikle kullanılmamalıdır. Vereceğiniz gıdalar çeşit çeşit olmalı ki bebeğiniz yiyeceklerin tadını, rengini ve kokusunu öğrensin. Aynı zamanda ağzında kolayca eriyebileceği gıdaları tercih etmeniz iyi olur. Sebzeleri iyice pişirip, ince parçalara bölebilirisiniz. Parmak beslenmesi bebeğin yemek yemeyi öğrenmesini, ince motor becerilerinin gelişmesini, kendi kendini beslemeyi öğrenmesini, özgüvenin gelişmesini sağlar.

Bu ay bebeğinize vereceğiniz ek gıdalar günde 3 ve 4 öğün şeklinde olmalıdır. Özellikle çatalla ezerek vermek dışında parmak beslenmesi şeklinde de teklif edebilirsiniz. Gün içinde ek gıda miktarı yaklaşık 2 küçük kavanoz (125 ml) kadar olması yeterlidir. Anne sütü yine bebeğinizin ana öğünüdür. Sütünüz yeterli değilse doktorunuzun önereceği devam mamalarından kullanmanız yeterli olur.

Parmak Gıda Olan Besinler

Parmak Gıdaya Uygun Olmayan Besinler

8. ay bebek beslenmesi

Güncelleme Tarihi: 22.07.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111