+90312 286 2111

Pazartesi - Cuma 10:00-19:00 Cumartesi 10:00-18:00

Uzm. Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuİletişimMenü

6. Ay Bebek Beslenmesi

6. Ay Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir. Ayrıca bebeğinizin kabul etme durumuna göre sıralama değişebilir.

Ek gıdalara alışan bebeğiniz için pirinç ve irmik gibi tahıllar sebze ve meyve pürelerinin içerisine ekleyerek devam edebilirsiniz. Daha sonra önemli bir hayvansal protein kaynağı olan yumurta sarısını menüye ekleyebilirsiniz.

Sebzeler tercihen buharda olmak üzere haşlanarak hazırlanır. Haşlanan sebzeler tel süzgeç ile püre kıvamına getirilir ve tüketmeden önce içine bir miktar zeytinyağı eklenerek bebeğe verilir. İlk sebzeleri başladığınızda tek tek alışan bebeğiniz için 2 veya 3 sebzeyi birlikte haşlayarak karışım püreleri de verebilirsiniz. Hatta içine bir miktar pirinç veya irmik gibi tahılların da eklenmesi uygun olur. Örneğin patates+havuç+pirinç gibi ve patates+kabak+pirinç gibi karışık sebze püreleri hazırlanabilir. Sebze pürelerini az miktarda başlayarak alıştırdıktan sonra bebeğiniz tölere ederse 40-60 ml miktarında öğün olarak hazırlayabilirsiniz.

Meyveler hazırlanırken genellikle cam rende kullanılarak püre yapılmalıdır. Bazen meyvelerin haşlanarak ve içine bir miktar tahıl eklenerek (irmik) püre haline getirilmesi yani meyveli tahıl püresi de yapılabilir. Meyve yerine hiçbir zaman meyve suyu tercih edilmemelidir. Meyve suyu sadece şekerli bir içecektir. Meyveler mutlaka püre şeklinde posası ile birlikte verilmelidir. Takiben birkaç meyveye alışan bebek için yine karışım şeklinde meyve püreleri de verilebilir. Elma+armut gibi veya Avokado+muz gibi karışık püreler. Elma + irmik veya armut + irmik gibi pişirilerek tahıl karışımlı püreler de hazırlanabilir.

Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilebilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt giderek artırılır. Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir. Bazen yoğurdun tadı bebeklere ekşi gelebilir o zaman bir miktar meyve ekleyerek de teklif edebilirsiniz. Bazen de içerisine pirinç ekleyerek yoğurt çorbası gibi ama koyu püre kıvamında hazırlayabilirisiniz. Burada yine unutulmaması gereken bir nokta aile büyüklerinin her zaman bebeklere çorba hazırlama isteğidir. Ama çorba sulu bir gıda olması nedeniyle bebeğin zaten çok küçük olan midesini doldurup, büyümesinin en hızlı olduğu dönemde bebeğin daha az kalori almasına neden olmasıdır. Bu nedenle bebeklere hazırlanan gıdalar her zaman püre kıvamında hatta bebeğin tölere edebildiği kadar koyu kıvamda olmalıdır.

Ek gıdaları başlandığınız bu ilk ayda eğer bebeğiniz birkaç sebze meyve ve yoğurdu tölere ettiyse o zaman hayvansal protein kaynağı olan yumurta veya kırmızı et de doktorunuzun önerisiyle yavaş yavaş ek gıdalarına eklenmeye başlanabilir.

Ek gıdalar ile birlikte artık bebeğinize mutlaka su vermeniz gerekir. İlk 6 ay anne sütünden su ihtiyacını karşılayan bebeğiniz için ek gıda ile birlikte extra olarak mutlaka su teklif etmeye başlamalısınız. Bebekler tabi alışık olmadığı için su içmeyi ilk zamanlarda reddedebilir. Ama bir süre sonra genellikle alışırlar. Midesinde gereksiz şişkinlik yapacağı için su hiçbir zaman aç karnına teklif edilmemelidir. Bebeğin susadığını hissettiğinizde veya öğün bitiminde teklif edilmelidir. Suyu kaşık, bardak ve suluk kullanarak teklif edebilirsiniz.

Ek gıda başlandıktan sonra en sık karşılaşacağınız sindirim sıkıntısı kabızlık olabilir. Daha önce çok kolay bir şekilde kakasını yapan bebeğinizin birden çok ıkındığını kakasını geç yapmaya başladığını ve kakasının sertleştiğini görürüsünüz. Bu normal bir süreçtir. Ek gıda başlanan bebeklerin kakası biraz koyulaşır sertleşir ve bebekler kabız olmaya meyilli olurlar. Bebeğinizi bol bol emzirmek dışında su alımına dikkat etmek ve özellikler sebzelerin içerisine zeytinyağı koymayı ihmal etmemek gerekir. Ayrıca yine beslenmesinde kabız yapabilecek pirinç, patates, muz gibi yiyecekler yerine armut, kayısı, erik, vb gıdaları tercih etmek fayda sağlar. Bunun dışında kaka yapmakta çok zorlanırsa bebeğinizin karnını saat yönünde ovabilirsiniz veya biraz ayaklarını geriye iterek egzersiz yaptırabilirsiniz. Ilık su içerisine oturtabilirsiniz. Bütün bunlara rağmen iki üç hafta içinde kabızlık düzelmezse doktorunuza danışabilirisiniz.

Ek Gıda Başlama Şeması Nasıl Olmalı?

Ek gıdaları başlarken kolay anlaşılmasına yardımcı olabilecek ilk haftalara ait besleme şekli aşağıda verilmiştir. Tabi her zaman bebeğinizin size gösterdiği reaksiyonlara bakarak bu şemaya devam etmeniz en iyisidir. Çünkü her bebek birbirinde farklıdır. Bazı bebekler ek gıdaları çok kolay kabul ederken bazı bebeklerin ek gıdaları kabul etmesi biraz zor olmakta ve uzun sürmektedir. Ama yine unutmayın bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür ve ek gıdalar sütün tamamlayıcısıdır. Bu sürecin esası ise sabretmek ve bebeğinizi duygularını gözlemleyerek ona göre davranmaktı.

Bu başlama şeklini ister sebze ister meyve kullanarak yapabilirsiniz. Burada sebze ile yapılan ilk 14 gün örnek olarak verilmiştir. Her yeni ek gıda 3 gün arayla eklenir. Takiben diğer yeni yiyecekleri ekleyerek devam edebilirsiniz. Toplam bir gün içinde alması gereken ek gıda miktarı iki küçük kavanoz (2x125ml) dur. Ek gıda miktarını bebeğiniz tölere ettikçe artırmak gerekir. Her bebek birbirinden farklı miktarda ek gıda tüketebilir. Unutmayın 2 küçük kavanoz miktarı 6-9 ay arası bebekler için yeterlidir.

  1. gün 1-2 tatlı kaşığı patates püresi
  2. gün 3-4 tatlı kaşığı patates püresi
  3. gün 40-60 ml patates püresi,
  4. gün 40-60 ml patates püresi + 1-2 tatlı kaşık havuç püresi
  5. gün 40-60 ml patates püresi+ olarak 3-4 tatlı kaşık havuç püresi
  6. gün 60-80 ml havuç püresi ve patates karışımı
  7. gün 80-100 ml patates veya havuç püresi + 1 tatlı kaşık pirinç
  8. gün 80-100 ml patates veya havuç püresi + 1 tatlı kaşığı pirinç
  9. gün 80-100 ml patates, havuç, pirinç karışım püresi
  10. gün 80-100 ml patates, havuç, pirinç püresi + 1-2 tatlı kaşık yoğurt
  11. gün 80-100 ml sebze püresi + 3-4 yoğurt
  12. gün 80-100 ml sebze ve tahıl püresi ve 80-100 ml yoğurt + 1-2 kaşık elma
  13. gün 80-100 ml sebze ve 80-100 ml yoğurt + 3-4 kaşık elma püresi
  14. gün 80-100 ml sebze, 80-100 ml yoğurt, 40-50 ml elma püresi

LÜTFEN DİKKAT!!!

Daha kolay anlaşılması için verilmiş bu şemadaki ek gıda miktarları ortalama değerlerdir. Her bebek birbirinden farklıdır. Unutmayın ilk ay bebeğinizin sadece ek gıdalara alışma ayıdır. Bazı bebekler hiç itiraz etmeden ek gıdaları tüketirken bazı bebekler bu konuda daha seçici olup itiraz edebilir. Bu miktarda ek gıdaları mutlaka tüketmez zorunda değildir. Bebeğinizin duyguları her şeyden önemlidir. Ek gıdaları yemesi konusunda ısrar etmeniz bebeğinize yarardan çok zarar verir. Unutmayın ilk yıl bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar sadece sütün tamamlayıcısıdır.

GÜNLÜK ÖĞÜN PLANLAMASI (6. AYDAN SONRA)

Eğer bebeğiniz anne sütü almıyorsa bu şemada anne sütü yerine doktorunuzun tavsiye ettiği formül süt yani bebek mamalarından kullanmanız gerekir.

6. ay bebek beslenme planı

Güncelleme Tarihi: 21.05.2024
Dr. Yelda Mumcu
Editör
Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR
En az 70 karakter
ANLAŞMALI KURUMLAR

Aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmamız yoktur.

Tümünü Göster
Dr. Yelda MumcuUzm. Dr. Yelda MumcuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
+90 (312) 286 2111